U SAD-u uhicena žena rodena u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka je policija u utorak u saveznoj americkoj državi Kentucky uhitila 51-ogodišnju ženu, rodenu u Hrvatskoj, osumnjicenu za ratne zlocine pocinjene tijekom rata u BiH, prenose u cetvrtak lokalni americki mediji pozivajuci se na policijske izvore.

Americki mediji identificiraju ju kao Azru Bašic, koja živi u Stantonu u Kentuckyju i navode, pozivajuci se na sudsku dokumentaciju, da je osumnjicena za zlostavljanje i ubojstvo Srba u zatocenickom logoru u BiH u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine te da je uhicena temeljem tjeralice iz BiH.

Interpol je locirao Bašic u Kentuckyju još 2004. godine, a sud u BiH izdao je medunarodni uhidbeni nalog u listopadu 2006. godine. BiH je SAD-u uputila zahtjev za izrucenjem u veljaci 2007. godine, a na americki zahtjev dodatnu dokumentaciju o pocinjenim zlocinima vlasti BiH dostavile su prošle godine.

Americka je lokalna policija tek otkrila da je uhicena u utorak u Kentuckyju, a mediji prenose da je, prema dokumentaciji okružnog suda u Lexingtonu 51-ogodišnja žena sudjelovala u okrutnim zlocinima dok je bila zapovjednica u hrvatskim snagama u BiH.

U pratecoj sudskoj dokumentaciji navode se iskazi svjedoka po kojima je osobno ubila jednog pretucenog srpskog muškarca tako što mu je prerezala vrat, a nakon toga je prisilila druge zatocenike da ližu krv ubijenog. U dokumentaciji se navodi niz drugih okrutnih djela koja joj se stavljaju na teret, poput paljenja ruku i lica zatocenika, urezivanje križa s cetiri slova C na celo i leda zatocenih, rezanje uha, lizanje stakla.

Bašic je rodena kao Azra Aleševic 1959. godine u Rijeci, prenose mediji koji ne navode cije državljanstvo ima. Od podataka navode da ima vozacku dozvolu izdanu u Kentuckyju te da je evidentirana u poreznom sustavu u koji se upisuju americki državljani te strani s dozvolom rada i boravka.


Podijeli: Facebook Twiter