U SAD-u uhićen nekadašnji čuvar logora u Auschwitzu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka policija uhitila je u Philadelphiji muškarca od 89 godina koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Johann Breyer, umirovljeni mehaničar rođen u Čehoslovačkoj od majke Amerikanke, nakratko se u srijedu pojavio pred sudom u Philadelphiji koji mu je odbio kauciju zbog težine zlodjela koje je počinio. Breyer, uhićen u utorak, priznao je da se pridružio Waffen SS-u sa 17 godina, ali je zanijekao da je bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj. Nakon rata emigrirao je u SAD gdje se oženio te imao djecu i unučad.

No, njemačke vlasti otvorile su istragu o njemu 2012., sumnjajući da je u svojstvu čuvara logora bio suučesnik u pogibiji stotina tisuća židova. Američko pravosuđe zadržalo je 158 točki optužnice protiv njega jer je pomagao i podržavao zločine nacističkog režima, po sudskim dokumentima koje citiraju američki mediji.

Njegov odvjetnik Dennis Boyle istaknuo je da je Breyer uhićen nakon naloga njemačke vlade te da će ga pravosuđe ponovno saslušati 21. kolovoza zbog eventualnog izručenja.

"On niječe svaku umiješanost u ratne zločine. Nikada nije bio nacist", tvrdi Boyle, ističući da je njegov klijent i sam bio zatočenik u ruskom logoru krajem Drugog svjetskog rata.

"Bio je žrtva nacista kao i drugi. Nije bio dobrovoljno u SS-ovcima, nije želio biti SS-ovac, dezertirao je iz SS-a", naglasio je njegov odvjetnik. Breyer "boluje od demencije" i "srčanih problema", dodao je njegov odvjetnik. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter