U SAD-u odobren novi lijek za hepatitis C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi od dva nova lijeka za tretman hepatitisa C koji donose novu nadu oboljelima od te tvrdoglave infekcije jetre, izvijestio je u cetvrtak americki javni radio NPR.

Savjetodavno vijece FDA, koje ima 18 clanova, u srijedu je jednoglasno odobrilo lijek boceprevir, njemackog farmaceutskog diva Merck, koji ce ne tržištu nositi ime Victrelis.

Vijece ce u cetvrtak glasovati o odobrenju za lijek telepravir, americke tvrtke Vertex Pharmaceutical's, koji je po istraživanjima nešto djelotvorniji. Oba su ucinkovita u mnogim slucajevima protiv najgoreg oblika hepatitisa C, genotip 1.

Ocekuje se da ce odbor FDA dati zeleno svjetlo i za drugi lijek, te da ce se novi lijekovi uskoro pojaviti na tržištu, možda vec sljedeceg mjeseca, navodi NPR.

"To u potpunosti mijenja igru. Ja sada mogu pogledati u lica ljudi s hepatitisom C i ponuditi im neku nadu", kazala je dr. Victoria Cargill iz americkog Nacionalnog instututa za zdravlje (NIH), predsjedateljica Savjetodavnog odbora FDA.

"Ne mogu docekati da se vratim i razgovaram sa svojim pacijentima o tome", oduševljena je bila clanica odbora, dr. Barbara McGovern s Medicinskog fakulteta Tufts u Bostonu.

Studije pokazuju da novi lijekovi - tzv. inhibitori proteaze koji ometaju sposobnost virusa HEP-C da se replicira, uklanjaju virus kod 65 do 80 posto bolesnika. Standardni tretmani, koja ukljucuju lijekove ribavirin i pegilirani interferon, izlijece manje od polovice bolesnika. Mnogi bolesnici s hepatitisom C, navodno su odgodili tretman, nadajuci se ucinkovitijim novim lijekovima.

Najmanje 3,2 milijuna Amerikanaca ima hepatitis C, a najveci faktori rizika za tu bolest su intravenozno uzimanje droga, višestruki seksualni partneri i transfuzije krvi prije 1992.

Ipak, entuzijazam vezan uz nove lijekove umanjuje puno pitanja oko toga kome ce vjerojatno koristiti i kako postupati s ozbiljnim nuspojavama, kao što su anemija i teški osipi. Savjetodavni odbor FDA zatražio je od Mercka izradu 30-ak studija nakon što se lijek nade na tržištu.


Podijeli: Facebook Twiter