U SAD-u 5 osoba optuženo za hakerske napade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke vlasti su podigle optužnicu protiv pet osoba povezanih s hakerskim skupinama Anonymous i Lulzsec, medu kojima je jedna priznala krivnju, rekao je u utorak policijski izvor za agenciju France Presse.

Kako je izvijestila televizijska mreža Fox News, optužnicu protiv dvoje Britanaca, dvoje Iraca i Amerikanca iz Chicaga tijekom dana bi moglo objaviti savezno tužiteljstvo u New Yorku.

"Oni su clanovi Anonymousa i skupina povezanih s njime", dodao je izvor napomenuvši da su neki optuženi za organizirane informaticke napade.

"Trenutacno razbijamo LulzSec, jednu od vecih hakerskih skupina povezanu s Anonymousom, poznatu i kao Lulz Security. Ovo je razoran udarac za ovu organizaciju", rekao je za Fox News celnik savezne policije (FBI) koji sudjeluje u istrazi.

Vlasti su provele akciju uz pomoc Njujorcanina kojeg je Fox News predstavio kao Hectora Xaviera Monsegura zvanog Sabu koji je koordinirao akcije velikog broja hakera iz LulzSeca. Pošto ga je FBI u lipnju razotkrio, Sabu je suradivao s vlastima i 15. kolovoza priznao krivnju.

Anonymous i LulzSec su u zadnjih godinu dana preuzeli odgovornost za desetke napada na mrežne stranice velikih tvrtka i tijela vlasti, medu kojima FBI-ja i CIA-e. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter