U Saboru "Sponzin" prijedlog zakona o šumama

Ovo je izuzetno bitan korak Kukuriku koalicije - Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)
Ovo je izuzetno bitan korak Kukuriku koalicije - Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)

Odbor za zakonodavstvo Sabora RH dao je pozitivno mišljenje prijedlogu izmjene Zakona o šumama koje je u saborsku proceduru uputio klub zastupnika IDS-a uz potporu zastupnika SDP-a, HNS-a i HSU-a.

Podsjetimo, IDS-ov saborski zastupnik i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza sa suradnicima je dao razraditi novi prijedlog Zakona o šumama po kojem bi sva šumska područja na koja se država uknjižila ostala u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Posebice se to odnosi na one paradoksalne situacije po kojim bi se država uknjižila na ceste, parkove, šetnice, groblja i druga slična zemljišta koja uistinu nisu šume, a desetljećima ih koriste odnosno posjeduju jedinice lokalne samouprave.

No, prije predlaganja novog zakona Sponza je od saborskog odbora za zakonodavstvo, kojim predsjedava Ingrid Antičević Marinović, zatražio da se izjasni o vjerodostojnosti tumačenja tog akta koji omogućava da gradovi i općine ostanu vlasnici cesta, groblja, parkova… Saborski je odbor danas dao pozitivno mišljenje na takav akt i uputio prijedlog zakona u daljnju proceduru.

Zadovoljan, Giovanni Sponza rekao nam je da je ovo izuzetno bitan korak Kukuriku koalicije.

- Mi, zastupnici iz klub-a IDS-a smatramo da je nužno da Sabor prihvati naš prijedlog ne bi li se ublažile posljedice utvrđivanja prava vlasništva države koje zadiru u komunalnu i javnu infrastrukturu. Te nekretnine predstavljaju značajne resurse za jedinice lokalne samouprave, rekao je Sponza. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter