U Saboru se još ne zna tko je vlast, tko oporba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasovanje o povjerenju Vladi je točka razdijelnica koja zastupnike u parlamentu dijeli na većinu i manjinu. Oni koji u tom trenutku podrže Vladu smatraju se dijelom parlamentarne većine dok je ostatak zastupnika opozicija. U Hrvatskoj to, naravno, nije slučaj, kao što je i po mnogim drugim stvarima hrvatska politika apsolutno jedinstvena unutar Europske unije. Pregovori s manjinama

U petak kasno navečer za Vladu Tihomira Oreškovića glasovala su 83 zastupnika, ali daleko od toga da je to konačna snaga parlamentarne većine s čijom potporom Vlada može sa sigurnošću računati. Ta će većina možda narasti, a možda će se i stanjiti. A moguće je da će dio tih nedoumica biti razriješen u utorak, kad se zastupnici Kluba nacionalnih manjina sastaju s premijerom i njegovim potpredsjednicima Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

Odnosi se to na preostalih petero zastupnika tog Kluba jer Mirko Rašković, Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek već su čvrsto strukturirani unutar parlamentarne većine. Od tih pet zastupnika, Šandor Juhas je glasovao za Oreškovića, kao i Radimir Čačić koji je u Klubu sa SDSS-om, ali bio je to tek znak dobre volje prema novom premijeru. To mu je obećano na razgovoru u petak u Saboru na kojem nije postignut dogovor o statusu Kluba nacionalnih manjina.

– Mi smo prije tri tjedna predali Karamarku prijedlog sporazuma o suradnji u 17 točaka i na temelju njega ćemo razgovarati u utorak. Nas primarno zanimaju prava pripadnika nacionalnih manjina, o čemu u predstavljenom programu Vlade nema niti slova i samo je gospodin Orešković načelno rekao da su manjine bogatstvo Hrvatske. Ako se dogovorimo, potpisat ćemo taj zajednički sporazum i zastupnik svake manjine poseban sporazum. Sada smo parlamentarna manjina, premda predsjednici nekih oporbenih klubova tvrde da to nismo, rekao nam je jučer potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

On priznaje da je još puno pitanja otvoreno i da nije sigiran »hoće li ovako formirana Vlada uopće moći funkcionirati«. Sa svim predstavnicima nacionalnih manjina Vlada bi uživala podršku 87 zastupnika. Bez njih pet, parlamentarna većina pala bi na 82, a mogla bi biti i manja. Nejasna je, naime, situacija s trojicom zastupnika Mosta koji su članovi udruge Promijenimo Hrvatsku, Ivanom Lovrinovićem, Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem. Oni su u fazi preispitivanja svoje političke budućnosti a dvojica potonjih su u petak glasovali za Vladu.

– Ja sam saborski zastupnik, a hoću li biti unutar Mosta ili izvan njega odlučit će vodstvo naše udruge. Mi smo se neformalno priključili platformi Most, članovi stranke Most nikad nismo bili. Kad je oformljeno nacionalno vijeće Mosta, u njemu su bila samo dva člana stranke Most, a nas iz Promijenimo Hrvatsku bilo je četvoro. To pokazuje kakva je bila naša snaga. Doveli smo i Dragu Prgometa pa je Most dobio nacionalnu prepoznatljivost.

HDSSB oporba

Sada u nacionalnom vijeću imamo, osim nas trojice zastupnika, još dva člana, kazao nam je Martinović, koji je bio kandidat za ministra pravosuđa, ali su Petrov ili Orešković ipak odabrali Antu Šprlju, anomimnog suca iz Metkovića. Inače, na web stranici Mosta piše da njihovo nacionalno vijeće ima 14 članova od kojih su četiri iz udruge Promijenimo Hrvatsku.

- Sve je što se nas tiče moguće. Možda osnujemo samostalan Klub, možda ne, možda budemo parlamentarna većina a možda i ne. Odluku ćemo donijeti u idućih tjedan dana, zaključuje Martinović. Ako bi se ta trojica zastupnika odvojili od Mosta i definitivno prešli u opoziciju, većina bi, u slučaju da joj ne pristupi pet manjinaca, brojila samo 80 ruku. Među kojima su u petak bile i one zastupnika HDSSB-a, Branimira Glavaša i Josipa Salapića. Ta su dvojica glasovali za Vladu a tvrde za sebe da su oporba, što je još jedan hrvatski politički patent.

– Nema dileme da smo oporba. Nitko s nama nije kontaktirao, nismo se nikome prodali i jedino smo htjeli dati šansu Tihomiru Oreškoviću. Prije četiri godine nismo bili niti protiv Zorana Milanovića nego su naši zastupnici bili suzdržani. Ubuduće ćemo podržavati samo premijerove poteze koje ocjenimo dobrima. Mislim da je dosta sadašnjih ministara tu isključivo zato što se moralo složiti Vladu, dio će ih vrlo brzo početi frcati van, prognozira Branimir Glavaš.

I kolika je onda parlamentarna većina? To trenutačno u Hrvatskoj ne zna nitko. (Dražen CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter