U Saboru se gadali aferama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polemika izmedu HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha i potpredsjednika Vlade Ivana Šukera izazvala je u srijedu prvu stanku koja je u aktualnom prijepodnevu odredena na zahtjev klubova, koji su nakon stanke jedni druge optužili za neprimjerene diskusije, ispod civilizacijske razine.

Beus Richembergh Šukera je upitao je li kao ministar financija znao što mu radi državni tajnik Mladen Barišic, kojeg se dovodi u vezu s namještanjem poslova za tvrtku Fimi Media, na što mu je Šuker uzvratio da "u svom tradicionalnom stilu sudi i presuduje".

Naglasio je da Barišic ni za što službeno nije optužen, a Beusu Richemberghu spocitnuo da "voli podmetati i suditi". "Ali, kada ste vi u pitanju, onda se ne ponašate isto pa tako ni u slucaju kada ste kao dogradonacelnik u Velikoj Gorici u djecji vrtic zaposlili osobu koja je u Sloveniji osudena kao narkodiler", ustvrdio je Šuker.

"Jasno mi je da na moje pitanje ne možete odgovoriti ni da ni ne jer, ako je odgovor da, onda bi to znacilo da ste suucesnik, a ako je ne, znaci da ne znate raditi svoj posao", uzvratio mu je HNS-ovac, na što je predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang zatražio stanku, nakon koje je izjavio da mu je to najtužniji dan u Saboru u posljednjih 20 godina.

Oporbu je optužio da vrijeda Vladu i ide ispod civilizacijske razine, a kao primjere je naveo izjavu Mirele Holy (SDP) da ce prije zatvaranja pregovarackog poglavlja 23 trebati "zatvoriti pola Vlade" te istup Gordana Marasa (SDP), za kojega Hebrang tvrdi da vrši pritisak na pravosude.

Holy je optužio da je saborsku govornicu pretvorila u sudnicu i "vratila u vremena kad su se u sabornici izricale presude i uništavale sudbine".

Komentirao je i izjavu SDP-ovke Romane Jerkovic da o radu Vlade "cita u crnim kronikama". "Ma nemojte, ja mislim da se o tome cita u crvenim kronikama", rekao je Hebrang, upitavši SDP-ove zastupnike je li im namjera vrijedati ili zaustaviti borbu protiv korupcije, jer se boje da ce ih ta borba zahvatiti.

Hebrang se požalio da se uvrede kakve su izrecene u srijesu "nisu cule ni pod tudinskom ni pod nedemokratskom vlašcu" te zatražio od predsjednika Sabora Luke Bebica da primijeni poslovnik i neprimjerene kvalifikacije kažnjava opomenama.

Zoran Milanovic
(SDP) uzvratio je da je izjava Mirele Holy bila gruba, ali da je u demokratskim državama dopuštena igra rijeci. "Svima je jasno da nitko ovdje nije trpao Vladu u zatvor niti misli da je nekom iz Vlade mjesto u zatvoru. No, notorno je da je Damir Polancec bio u zatvoru i da je protiv njega podneseno nekoliko teških kaznenih prijava. Ako vas to vrijeda, mogu reci da smo tu malo pretjerali. Sve drugo je normalan politicki diskurs", rekao je Milanovic.

HDZ-ovcima je uzvratio da i oni "insinuiraju i nabacuju optužbe protiv clanova SDP-a, gradonacelnika protiv kojeg su podnesene pa odbacene prijave".

Zlatko Koracevic
(HNS) kazao je, pak, da je u potpunosti suglasan s ocjenom da se politicki stav ne treba izricati kroz uvrede. Ustvrdio je, medutim, da je ministar Šuker u odgovoru na zastupnicko pitanje optužio HNS-ova zastupnika "za nešto što ne odgovara istini".

"Pravila trebaju vrijediti i za jedne i za druge i moramo imati tu razinu odgovornost pa izbjegavati odgovore kakve smo culi od ministra Šukera. I to je nešto zbog cega treba izreci opomenu", zakljucio je Koracevic, nakon cega su zastupnici nastavili s pitanjima premijerki i clanovima Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter