U Rusiji puštena jedna Greenpeaceova aktivistica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska bolničarka uhićena u skupini aktivista Greenpeacea u prosvjedu protiv arktičke naftne bušotine, u ponedjeljak je uz jamčevinu puštena iz pritvora, što bi mogao biti signal blažega pristupa tom slučaju koji je naišao na međunarodne osude.

No prije toga drugi ruski sud uhićenom Australcu Colinu Russellu nije dopustio izlazak uz jamčevinu. On je bio radiooperater na brodu Arctic Sunrise s kojega su se aktivisti ekološke organizacije Greenpeace pokušali popeti na rusku naftnu bušotinu u Akrtiku.

Tridesetero uhićenih pod optužbom za huliganizam moglo bi dobiti i sedam godina zatvora. Sud je u ponedjeljak zaključio da Jekaterina Zaspa, Ruskinja koja je bila bolničarka na Arctic Sunriseu, ali nije se penjala na bušotinu, može biti puštena uz jamčevinu od dva milijuna rubalja (oko 345 tisuća kuna).

Sudovi su dosad uporno odbijali puštanje uz jamčevinu za svih tridesetero, a pritvor im istječe 24. studenoga. No sudac u slučaju bolničarke Zaspe rekao je kako nema temelja za njezino zadržavanje još tri mjeseca. Zaspa (37) uz osmijeh je slušala presudu, ali kad je uz stražarsku pratnju izašla, nije je komentirala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter