U Rumunjskoj danas referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Birališta na kojima se Rumunji na referendumu trebaju izjasniti o smjeni predsjednika Traiana Basescua, otvorena su u nedjelju ujutro širom zemlje.

Oko 18 milijuna birača pozvano je izjasniti se u Rumunjskoj i u inozemstvu. Basescuovi simpatizeri pozvali su na bojkot referenduma jer on postaje nevažeći uz odziv na glasovanje ispod 50 posto.

Parlament, kojime dominira ljevičarska Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte, suspendirao je desnog Basescua pod optužbom da je prekoračio svoje ovlasti a na referendumu se odlučuje hoće li trajno napustiti predsjednički položaj.

Rumunjski ustavni sud je presudio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na birališta mora izaći barem 50 posto od 18,3 miljuna rumunjskih birača kako bi referendum bio važeći.

Masovna apstinencija birača u zemlji gdje je prosječni odziv oko 50 posto i u uobičajenim okolnostima mogao bi dovesti do toga Basescu ostane na položaju zbog slabog odziva čak i ako većina glasuje za njegovu smjenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter