U rujnu prvi solarni kilovati iz barbanske elektrane

U ovoj fazi elektrana se prostire na 1,2 hektara (P. SOFTIĆ)
U ovoj fazi elektrana se prostire na 1,2 hektara (P. SOFTIĆ)

U barbanskoj poslovnoj zoni Krvavci završava se gradnja dugo najavljivane solarne elektrane, investicije tvrtke Amnis energija iz Zagreba. Solarni paneli prostiru se na 1,2 hektara zemljišta i imat će snagu od oko 600 kilovata te će proizvoditi oko 720 tisuća kWh godišnje.

- Probni pogon planiramo početkom rujna, a nakon tehničkog pregleda možemo početi i s redovnom proizvodnjom, što će, nadam se, također biti u rujnu, rekao je direktor tvrtke Werner Schoissengeier.

Nakon brojnih birokratskih zavrzlama i pregovora o cijeni koju je tvrtka trebala platiti HEP-u za priključenje na mrežu, u veljači ove godine ipak je postignut dogovor da Amnis energija plati manje od dva milijuna kuna, umjesto četiri milijuna koliko im je prvobitno bilo rečeno. Schoissengeier kaže da mu je, s obzirom na druga europska iskustva, ova cijena još uvijek previsoka.

- Uspjeli smo dogovoriti da ne platimo cijeli iznos unaprijed nego sukcesivno, kako HEP obavi radove. Cijena priključenja elektrane na postojeću mrežu je nažalost previsoka u usporedbi s drugim zemljama u kojima radimo, ali nam je stalo do projekta i progutali smo taj trošak, rekao je Schoissengeier.

Solarni paneli prostiru se na blagoj uzvisini iza nove tvornice A.B.S.-a u poslovnoj zoni. Struja koju proizvede prodavat će se hrvatskom operatoru tržišta energije HROTE, koji će dalje distribuirati struju do korisnika putem HEP-a. (piše P. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter