U rujnu 17 posto gostiju i noćenja više

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Porast od 17 posto, kako u dolascima, tako i u noćenjima, zabilježila je turistička Pula u rujnu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i tako nastavila obarati prošlogodišnje rekordne brojke. Najveći grad istarskog poluotoka posjetilo je u rujnu ove godine 36.976 gostiju, koji su ostvarili 222.752 noćenja, što je za više od pet tisuća gostiju više, odnosno gotovo 32 tisuće noćenja više nego u rujnu 2013. godine.

Dobra posezona najviše se može zahvaliti festivalima u Štinjanu, Dimensionsu i Outlooku, međutim, oni su se održavali i lani, ali je evidentan rast gostiju i bez posjetitelja festivala. Najbrojniji gosti, kao i cijele godine, bili su Nijemci kojih je u rujnu u Pulu stiglo 7,8 tisuća, deset posto više nego lani, a koji su ostvarili gotovo 63,5 tisuće noćenja što je porast od 19 posto u odnosu na rujan 2013. godine. Iza njih slijede Britanci, najbrojniji posjetitelji festivala, kojih je u odnosu na isto razdoblje lani došlo dvostruko više, točnije 7.894, a ostvarili su gotovo 52,5 tisuće noćenja., To je porast od nevjerojatnih 53 posto jer su prošlogodišnjeg rujna Britanci ostvarili malo više od 34 tisuće noćenja. Austrijanaca je prošli mjesec stiglo 2.343, a ostvarili su gotovo 14,4 tisuće noćenja, što je porast od 16 posto. I Talijani su zabilježili porast u odnosu na rujan 2013. godine, stiglo ih je malo manje od dvije tisuće, a ostvarili su gotovo 8,3 tisuće noćenja.

Pad u noćenjima u odnosu na prošlogodišnji rujan bilježe Belgijanci, Česi, Francuzi i Nizozemci, te očekivano Rusi, kao i cijele sezone, no, zato valja istaknuti porast skandinavskih gostiju, Danaca, Finaca i pogotovo Šveđana, dok je Norvežana bilo manje njego u rujnu 2013. godine. Značajan porast noćenja ubilježili su i gosti iz Švicarske (25 posto), Slovenije (16 posto), Mađarske (2 posto), te pogotovo Irci, (83 posto) koji su ostvarili više od dvije tisuće noćenja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter