U Ruhcima postavili klupe i koševe za smeće

Priprema temelja za klupu uz igralište (Jasmina CVITAN LAKAČA)
Priprema temelja za klupu uz igralište (Jasmina CVITAN LAKAČA)

Neveliko selo Ruhci na granici između grada Pazina i općine Tinjan jedno je od najsložnijih i najaktivnijih sela na Pazinštini. Nadaleko su čuvene maškare iz sela Ruhci, koje tradicionalno na početku pusnih svečanosti svake godine uz cestu Pazin-Poreč podižu najvećeg Pusta u Istri, a ovo je selo dalo i najviše državnih reprezentativaca u nogotenisu otkako se u ovom sportu u Hrvatskoj održavaju službena natjecanja. Mještani sela Ruhci prednjače i po društvenom životu, napose sportskom, a u posljednjih nekoliko godina mnogo su napravili i u uljepšavanju svoga mjesta izgradnjom i uređenjem prostora i objekata za provođenje slobodnog vremena.

Veseli kantunić

Najnovije postignuće mještana sela Ruhci je nedavno ostvarenje projekta "Druženje uz sport" kojemu je nositelj bila udruga Malonogometni klub Ruhci, a Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva financirala ga je kroz natječaj "Mali projekti za bolje sutra" s 14.310 kuna. Taj je novac utrošen za postavljanje četiriju klupa i isto toliko koševa za smeće pokraj ranijih godina izgrađenih sportskih terena i dječjeg igrališta. Na ostvarenju projekta bilo je angažirano dvadesetak volontera, članova udruge i drugih mještana. Nabava koševa i klupa, čišćenje terena, iskop i betoniranje temelja, postavljanje nosača i završna montaža poslovi su koji su tijekom jeseni obavljeni u šest dana zajedničkih radnih akcija, a kad je posao dovršen, uspješno ostvarenje projekta obilježeno je feštom, te boćarskim i malonogometnim turnirom. Postavljene klupe i koševi uredno su obilježeni logotipom Zaklade, s kojom su mještani sela Ruhci surađivali i prošle godine kada su također preko natječaja "Mali projekti uza bolje sutra" od Zaklade dobili sredstva i njima uredili i opremili dječje igralište nazvano Veseli kantunić.

Dobrovoljni rad

Malonogometno igralište koje je pak središnji objekt rekreacijsko-sportskog centra u Ruhcima izgrađeno je uz pomoć grada Pazina i drugih sponzora te dobrovoljnim radom 2013. godine.

"Opremom iz ovog projekta naši su sportski tereni oplemenjeni i omogućit će da se na njima družimo još više i češće", kažu Vedran i Renato Cvitan, predsjednik i tajnik Malonogometnog kluba Ruhci. Korak po korak, svake godine nekim novim malim projektom, Ruhci postaju sve ljepše i uređenije mjesto, i danas su pravi primjer drugim mjestima na Pazinštini kako skladno organizirati i urediti život u zajednici. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter