U RS najave prosvjeda zbog Mladiceva uhicenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ulicama Banja Luke u petak su se pojavili plakati kojima se iskazuje potpora uhicenom haaškom optuženiku Ratku Mladicu, a udruga koja okuplja bivše pripadnike vojske na cijem je celu bio Mladic najavila je da ce iducih dana organizirati prosvjedna okupljanja.

Plakati koji su se pojavili prikazuju fotografiju Mladica iz ratnih dana u vojnilckoj odori uz napise "Slomljeno je krilo, ali mi pamtimo let" i "Vostani Srbine". Predsjednik organizacije BORS, koju cine razvojaceni pripadnici bivše vojske Republike Srpske, Pantelija Curguz u Banjoj Luci je kazao ce prosvjedi zbog Mladiceva uhicenja u nedjelju biti organizirani u Kalinoviku gdje je i roden optuženi ratni zlocinac, dok bi se 31. svibnja središnji prosvjedni skup organizirao u Banja Luci.

Curguz je pojasnio da organizatori planiraju mirna okupljanja bez uvredljivih sadržaja. "Medu borcima vlada veliko ogorcenje", ustvrdio je Dražan Perendija, clan predsjedništva BORS-a, dodajuci da se to odnosi i na izjave srbijanskih i politicara iz RS koji su pozdravili Mladicevo uhicenje.

"Stajalište je BORS-a da vec dugo tijela vlasti u Beogradu vode izdajnicku politiku... nece ni Borisu Tadicu ni njegovoj kliki srecu donijeti ni EU ni NATO", kazao je Perendija. Zakljucio je da razlicita reagiranja na Mladicevo uhicenje u BiH pokazuju da se vratilo stanje iz 90-ih godina, "uoci pocetka sukoba".

Organizacija BORS najavama prosvjeda pridružila se reagiranjima kakva je vec iznio predsjednik Udruge logoraša RS Branislav Dukic, koji je optužio Srbiju da se Mladicevim uhicenjem stavila na stranu neprijatelja srpskog naroda. Za razliku od tih udruga, vecina politicara iz RS ukljucujuci entitetskog predsjendika Milorada Dodika reagirala je suzdržano, isticuci da Srbija samo ispunjava svoju obvezu suradnje s Medunarodnom kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Mediji u RS uglavnom su u intoniranju vijesti o Mladicevu uhicenju i plasiranjem anketa sugerirali da je rijec o privodenju nedužnog covjeka koji je zapravo heroj.


Podijeli: Facebook Twiter