U Rovinju proslavljeno trimilijunto noćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrtu godinu Rovinj je hrvatski rekorder po broju ostvarenih turističkih noćenja, a treći put zaredom, i to na isti dan, grad svete Eufemije je 18. rujna dosegnuo brojku od tri milijuna noćenja.

Po riječima direktorice rovinjske Turističke zajednice Odete Sapač, koja je s gradonačelnikom Rovinja Giovannijem Sponzom upriličila konferenciju za novinare i prigodni domjenak za građane i goste, Rovinj je do sredine rujna ostvario 416.412 dolazaka, što je u odnosu na isti period prošle godine porast od dva posto.

- Ovaj je rezultat ostvaren s ukupnim smještajnim kapacitetom od 30.719 osnovnih kreveta. Najviše je noćenja ostvareno u kampovima - 1,65 milijuna, što je 55 posto od ukupnog broja, ali i pad za dva posto u odnosu na prošlu godinu. U hotelima je pak ostvaren veći broj noćenja, i to za tri posto, pa hotelijeri bilježe 480 tisuća noćenja.

U privatnom smještaju je ostvareno 15 posto noćenja, uz porast od 14 posto, dok su turistička naselja i apartmani s učešćem od deset posto ostvarili 304 tisuće noćenja, odnosno devet posto manje u odnosu na godinu ranije, rezimirala je Odete Sapač.

Po strukturi gostiju koji su posjetili Rovinj prednjače Nijemci s ostvarenih 980 tisuća noćenja, slijede Austrijanci s 361 tisućom te Talijani s 338 tisuća. Gosti iz Velike Britanije u Rovinju su ove godine ostvarili 123 tisuće noćenja, što je čak 53 posto više u odnosu na lani, čime je dokazano da se klijentela s nekad veoma značajnog tržišta za Rovinj ponovno vraća.

Domjenak uz 38-metarsku pitu

Trimilijunto noćenje proslavljeno je danas ispred hotela Adriatic "slatkim" domjenkom za građane Rovinja i još uvijek brojne goste. Na desetak spojenih stolova prostrla se trideset i osam metara duga pita od jabuka, višanja i sira, koja je u svom središnjem dijelu bila prekinuta tortom od oraha i ispisanom slavljeničkom brojkom.

Pitu, za koju je, između ostalog, utrošeno 40 kilograma brašna, 120 jaja, 16 kilograma šećera, 70 kilograma jabuka, 13 kilograma višnja i 16 kilograma sira, puna su dva dana radili učenici drugog i trećeg odjeljenja slastičarstva Srednje strukovne škole Eugena Kumičića, i to pod mentorstvom prof. Sandre Živolić i Antona Tonija Čehića. Za dobar glazbeni štimung pobrinuo se Duo Eligio&Boris. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter