U Rovinju pristalo više od tri tisuce brodova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog je tjedna u sjevernu luku Valdibora pristao posljednji ovogodišnji cruiser "Seabourn Spirit". Time je u dvije luke kojima upravlja rovinjska Lucka uprava ove godine pristalo 3.098 brodova, 259 više nego lani. S njima su prispjele 282 tisuce putnika. Najveci porast ostvarili su izletnicki brodovi, a potom megajahte. Tako je, primjerice, megajahta "Luna" ruskog milijardera Romana Abramovica boravila u Rovinju gotovo cijelu turisticku sezonu.

- Vec sada imamo najavu 40 dolazaka cruisera u 2012., od kojih ce vecina doci na vez uz obalu Valdibore, što olakšava iskrcaj gostiju. Iako se megajahte zbog zaštite svojih gostiju javljaju dva do tri dana prije dolaska, radi osiguranja veza na rivi, vec imamo puno rezervacija za iducu godinu, istice ravnatelj Lucke uprave Donald Schiozzi.

Rovinjska Lucka uprava vec je dobila nekoliko nagrada za kvalitetan prihvat megajahti i cruisera. Da bi još poboljšala svoje usluge, u suradnji s Pomorskim fakultetom iz Rijeke prva je u našem dijelu Jadrana prošlog ljeta provodila anketu medu posjetiteljima, posadama brodova, ugostiteljima, agencijama, galerijama, muzejima i gradskim prijevoznicima. Na temelju reprezentativne ankete izradit ce se studija "Cruising turizam - dobra investicijska odluka", kojom ce se utvrditi dobre i loše strane te razvoj ponude za ovu vrstu turizma.

Uz sanaciju Malog mola, Lucka uprava je ove godine izradila studiju sidrišta u uvali Lone, geodetsku podlogu cijelog luckog podrucja, podvodno snimila rivu da bi se uocila oštecenja, uredila skladište kraj Valdibore, nabavila zaštitne brane nove generacije, kojih vec ima 400 metara, te postavile nove nehrdajuce alke za privez brodova. Dovršena je i studija mjera maritimne sigurnosti u južnoj luci s proracunom valova.

Lucka uprava izraduje i idejni projekt ribarskog privezišta i infrastrukture ispred tvornice Mirna. Sedamdesetak metara obale uredenih za prihvat ribe, jedinih na zapadnoj obali Istre, vec je postalo najfrekventnija ribarska luka na ovom podrucju. Na tom dijelu rive, koji je u neposrednoj blizini hladnjace i državne ceste, postavit ce se prikljucci za struju i vodu, pa ce tu ribari moci pripremati brodove za odlazak u ribolov i obavljati manje popravke.

Planirani zahvati pridonijet ce podizanju standarda luke, zbrinjavanju otpada s brodova, kontroli i nadzoru, prema propisima Europske unije. Posebno je važno da se ljeti, kada je u luci najveca gužva, osigura što brži iskrcaj ribe.

U završnoj fazi je i izrada projekta uredenja šetnice u Valdibori, koju Rovinjci i njihovi gosti rado koriste, posebno za razgledavanje cruisera i megajahti. Umjesto postavljanja lanaca, šetnica ce se fizicki odvojiti od parkirališta. Do iduce turisticke sezone Lucka uprava ce urediti sidrište u uvali Lone. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter