U Rovinju prijavljeno 20 mil. kn štete od nevremena

Posljedice nevremena još vidljive na parkiralištu Valdibora (N. O. R.)
Posljedice nevremena još vidljive na parkiralištu Valdibora (N. O. R.)

Prema podacima rovinjskog Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, nezapamćeno olujno nevrijeme koje je prošle srijede poharalo rovinjsko priobalje prouzročilo je štetu u vrijednosti od 20.026.848 kuna. Nažalost, nije dosegnut iznos od 30 milijuna kuna koliko je minimalno potrebno da bi bila proglašena elementarna nepogoda, čime bi se moglo računati na obeštećenje stradalnicima od poplave. Podsjetimo, potopljeno je ili uništeno pedeset brodica i 150 automobila, ali njihovi vlasnici, dakle, ne mogu računati na kakvu-takvu novčanu pomoć iz državne blagajne.

Grad osigurao električne sušilice

Štetu su prijavile 172 fizičke osobe i obrtnici te još 34 pravne osobe. Što se tiče pravnih osoba, najveći iznos štete koji je prijavljen iznosi 3,7 milijuna kuna, dok je kod fizičkih osoba najviša evidentirana cifra 480 tisuća kuna. Kako doznajemo, velika većina prijavljenih šteta je u razini od deset tisuća kuna.

- Na osnovu prikupljenih podataka Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda jučer je sastavilo izvješće sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i dostavit će ga Županijskom i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta te nadležnom ministarstvu. Sukladno Zakonu, a na temelju tog izvješća Državno povjerenstvo prosudit će potrebu žurnog postupka i nužnost odobravanja novčane i druge pomoći, saznajemo od Marije Črnac Rocco, voditeljice gradskog Odsjeka za lokalnu samoupravu, informiranje i međunarodnu suradnju.

Na području sjeverne gradske luke Valdibore i rive posljedice olujnog nevremena i jučer su bile vidljive na svakom koraku. Voda je iz poslovnih prostora, doduše, izbačena, ali i nadalje bruje električne sušilice, koje je najugroženijim objektima osigurao Grad. Naime, osam je sušilica dobavljeno iz Karlovca. Solidarnost među ljudima, susjedima i u poslovnim i u stambenim objektima i dalje je presudna, ali doznajemo da će i gradska uprava učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da se ublaže posljedice olujnog nevremena, pa razmatraju načine kako i uz pomoć kojih modusa ublažiti veliku materijalnu štetu. A pomoć je mnogima itekako potrebna, jer uskrsni se blagdani bliže i, kako kazuju neki obrtnici, sada vode utrku s vremenom ne bi li svoje poslovne objekte uspjeli urediti i pripremiti za turističku sezonu.

Moglo je biti i puno gore

Troje ozlijeđenih, dva vatrogasca i jedan radnik Komunalnog servisa koje su prikliještili i udarili automobili dok su ih pokušavali izvući s poplavljenog parkirališta, osjećaju se dobro. A brojni Rovinjci i danas ponavljaju da je gadno ali da je moglo biti i daleko gore jer su valovi i olujni vjetar rušili sve pred sobom. Na Trgu na Lokvi, sjetimo se, koji je stotinjak i više metara od mora, nastao je bazen iz kojeg su rukama vađene ribe i morski ježinci. Na rivi, fotografija vatrogasca koji nosi ugora i vraća ga u more bila je jedna je od najeksploatiranijih na društvenim mrežama, kao i slike rive prepune kamenih blokova i stijena koji su doletjeli iz desetak metara udaljenog mora ili kopna.

U Fažani 2,5 milijuna, a u Peroju oko 1,2 milijuna kuna

Nevrijeme što je 10. veljače poharalo južni dio zapadne obale Istre, u Fažani je stvorilo štete od oko 2,5 milijuna kuna, izvijestila nas je načelnica općine Ada Damjanac. Šteta je, osim na brojnim plovilima, potopljenim i oštećenim, te objektima u blizini mora, zabilježena i na javnim površinama o kojima skrbi Općina.

- Općinska Komisija za procjenu štete prikupila je podatke i došlo se do brojke od blizu 2,5 milijuna kuna. Zaključak o tome uputili smo Istarskoj županiji i Lučkoj upravi Pula, koja gospodari lučicom te na znanje Lučkoj kapetaniji. Čekamo njihove odgovore, rekla je načelnica Damjanac.

Općina je mještanima, koji su uslijed strašnog ponenta pretrpjeli štetu, odaslala poziv da joj se jave koncem prošlog tjedna, nakon što je u srijedu nevrijeme sa zapada zahvatilo Rovinj, Peroj, Fažanu i druge lokacije uz obalu. U Fažani su uglavnom stradavale barke u lučici, čak i u zaštićenom dijelu, a pisali smo i o štetama u restoranima i kafićima na Titovoj rivi.

Šteta na brodicama u perojskom Portiću, gdje je stradalo 60-ak plovila, iznosi oko milijun kuna te između 150 i 200 tisuća kuna na infrastrukturi, odnosno molu i drugim objektima. Kako iz Grada Vodnjana saznajemo, nevrijeme je pomicalo i kamene blokove s vezovima pa će SRD Portić, koji upravlja lučicom, imati i dodatne troškove na njenom uređenju. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter