U Rovinju posla za tisucu gradevinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trima velikim gradilištima u Rovinju ove je zime zaposlen znacajan broj gradevinskih radnika. Najviše ih radi na gradilištu hotela Lone, Zagrebgradnja je ovdje zaposlila 400 radnika.

Iz Abilije, tvrtke za investicije Adris grupe, saznajemo da ce se broj radnika na gradilištu stalno povecavati, a najviše ce ih raditi na opremanju hotela, koji se treba otvoriti do pocetka kolovoza. Racuna se da ce tada na gradilištu biti više od 600 radnika.

Zagrebgradnja je velika kompanija, koja ima i svoju geodetsku tvrtku Geoprojekt. Buduci da vec raspolaže radnicima razlicitih specijalnosti, na gradilištu u Rovinju ce zaposliti tek stotinjak kooperanata. Najvecu fetu medu njima dobila je pulska tvrtka Kapeloto beton, koja ce utržiti oko pet milijuna kuna.

Hotelijerska kuca Maistra, koja je investitor hotela Lone, ima od gradevinara i koristi. Svi su radnici s gradilišta, naime, smještani u njihov hotel Valdaliso, a Maistra gradevinare opskrbljuje i hranom.



Na gradilištu Gimnazije metkovicka tvrtka MGA zapošljava 50 radnika i još 20-ak kooperanata. Uz svoje gradevinare MGA zapošljava instalatere i kamenare iz Istre.

Trece veliko gradilište je novi prodajni centar Mercatora na Štangi. Gradnja je povjerena zagrebackom Energoplanu, koji ima i pogone za izgradnju stanova u Zambratiji kraj Umaga te u Grožnjanu za izgradnju golf terena. Energoplan je na Štangi zaposlio 70 radnika. Angažirao je i brojne kooperante, od kojih su neki iz Istre.

Iako je stanogradnja stala, u Rovinju ih se još nešto gradi. Najvece je gradilište u Adamovicevoj ulicu blizu hotela Eden. Tu se na istocnoj strani brda Monte Mulini grade luksuzni hotel s 20 soba i dvije stambene zgrade s 10 prostranih stanova, koji su vec prodani. Ove zgrade za potrebe talijanskih investitora i rovinjske tvrtke Business Company gradi cakovecki PMP, a zaposleno je 80 radnika.

Na Štangi se gradi jedna poslovna zgrada, a u gradu se dovršava još nekoliko stambenih zgrada za tržište. U gradnji je i nekoliko obiteljskih zgrada. U povijesnoj jezgri ureduju se krovišta i procelja starih zgrada.

Ipak od ovog velikog gradevinskog kolaca malo ce koristi imati lokalni obrtnici i tvrtke, koji su usitnjeni.


Podijeli: Facebook Twiter