U Rovinju otvorena 61. likovna kolonija

Likovna kolonija u Zavičajnom muzeju Rovinja
Likovna kolonija u Zavičajnom muzeju Rovinja

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja, koji ove godine obilježava 60. obljetnicu postojanja, sinoć je otvorena 61. likovna kolonija. Na jednom je mjestu okupila 60 eminentnih autora koji su se predstavili s po dva svoja djela. Komisija u sastavu: Feđa Gavrilović, Blaženka Perica i Branka Benčić odlučila je da tri nagrade (a riječ je o samostalnim izložbama u maloj galeriji ZMGR) pripadnu Igoru Grubiću, Denisu Kraškoviću i Ivici Malčiću, uz obrazloženje kako je riječ o umjetnicima srednje generacije čija umjetnost zavrjeđuje priznanje, te će ih lokalna publika izložbama imati prilike bolje upoznati.

Prva otkupna nagrada, u visini od sedam i pol tisuća kuna, pripala je Danku Friščiću, za slojevito promišljanje novih medija, dok je drugu, od pet i pol tisuća kuna, osvojio Damir Sokić, za kontinuitet, lucidan i konzekventan pristup s referencama na povijest umjetnosti. Veliki aplauz publike dobio je umjetnik Đuro Seder, koji je ove godine dobio počasnu nagradu Grada Rovinja - Batanu, za cjelokupan doprinos slikarstvu i umjetnosti u Hrvatskoj.

O Likovnoj koloniji i tajni njene dugovječnosti, svježine  i atraktivnosti, u predgovoru kataloga viši kustos Dario Sošić rekao je da ona rezultat angažmana generacija i generacija autora koji su znali i uvijek bivali ispred svog vremena.

- Po današnjim su podacima u muzeju obrađene 35.194 jedinice građe raspoređene u četrnaest zbirki. Ustanova djeluje u zgradi palače Califfi, galerijskom prostoru crkve sv. Tome, te koristi prostore na trima lokacijama kao čuvaonicama muzejske građe, zaključila je v.d. ravnateljice Muzeja Marija Smolica.

Šezdeset ljeta sudjelovanja na Koloniji i Grisiji

Svečanom otvaranju Likovne kolonije prisustvovala su i dva likovna barda - Marčelo Brajnović i Živko Haramija kojima je na njihovom doprinosu na promidžbi Rovinja, kao grada umjetnika i kulture i kontinuiranim sudjelovanjima na Likovnoj koloniji i Grisiji, čestitala Marija Smolica. U toj maloj skupini veličanstvenih, na žalost, psinoć nije bio Bruno Mascarelli, jedan od osnivača ovih dviju najznačajnijih likovnih događaja Rovinja, ali i puno šire. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)     


Podijeli: Facebook Twiter