U Rovinju otvoren foto dogadaj godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violic u rovinjskom je Multimedijalnom centru u petak otvorila ovogodišnji Rovinj Photodays, najveci fotografski festival u zemlji i regiji. Tom je prigodom istaknula da je rijec o impresivnom dogadaju koji okuplja velik broj fotografa iz Hrvatske i regije, predstavlja sažetak njihovog cjelogodišnjeg rada, koji ce izložbama nakon Rovinja obici hrvatske i regionalne gradove i muzeje.

Cestitajuci organizatorima, rijeckom Astoria centru, koje su podržali Maistra, Turisticka zajednica Rovinj i velik broj sponzora, Zlatar Violic je naglasila da se fotografija prometnula u jedan od kljucnih medija koji omogucava cuvanje kolektivne memorije.

Festival se održava petu godinu zaredom. U sklopu službenog programa predstavlja se niz izložbi, održavaju se brojne radionice, predavanja i druženja s autorima, znalcima iz Hrvatske, Italije, Srbije, Ceške i Slovacke.

Tradicionalno, i ove je godine u MMC-u postavljena izložba finalista godišnjeg natjecaja festivala, na koji je pristiglo 8.500 fotografija. Na Trgu brodogradilišta u galeriji Batana postavljena je izložba ciji su radovi nastali i na samim rovinjskim danima fotografije. Posebno priznanje, nagrada za životno djelo, koja se svake godine dodjeljuje jednom autoru za dugogodišnje stvaralaštvo i doprinos u fotografiji, ove godine ide u ruke Mladenu Tudoru. U povodu toga organizatori su predstavili retrospektivnu izložbu ovog istaknutog autora u crkvi sv. Tome.

U Zavicajnom muzeju Rovinja posjetitelji mogu pogledati radove šestorice velicanstvenih autora, koji se predstavljaju izložbom "Izmedu Amerike i Europe". Fotografi su Lewis Hine, André Kertész, Walter Rosenblum, Robert Capa, John Phillips i William Klein.

U istom prostoru postavljena je izložba suvremene fotografije pod nazivom "Globalna fotografija - istinite price", koja tematizira problematiku stanovanja, a ukljucuje serije fotografija desetorice istaknutih europskih fotografa.

U sklopu izložbi na otvorenom prezentirani su radovi fotografa Cropixa, Pixsella te beogradskog Refota. Nastavlja se i prikazivanje fotografija hrvatskog mora i podmorja.

Posjetitelji Photodaysa mogu u subotu od 10 do 14 sati pratiti ili sudjelovati u fotoizazovu koji se odigrava na ulicama i trgovima Rovinja. U 10.30 pocinje serija predavanja i radionica u MMC-u i Zajednici Talijana. Od 14.30 do 17 u MMC-u se prireduje pregled portofolija naših i stranih autora, a festival završava podjelom nagrada pobjednicima ovogodišnjeg natjecaja u 21 sat u hotelu Lone. (A. POKRAJAC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter