U Rovinju otvoren festival Sete Sóis Sete Luas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Originalnim, inspirativnim i nadasve dojmljivim nastupom skupine Deabro Beltzak, medunarodno najpoznatije družine ulicnog kazališta iz Baskije, svecano je otvoren medunarodni festival mediteranske narodne, tradicijske glazbe Sete Sois Sete Luas (Sedam Sunca sedam Mjeseca) koji je ove godine doživio svoje 20 izdanje, a u Hrvatskoj odnosno Rovinju proslavio svoj mali jubilej - pet godina održavanja.

Clanovi skupine, koji uz bubnjeve kao glavni instrument koriste pirotehniku, posebne efekte i sofisticirane strojeve, pobudili su kod publike niz razlicitih pa cak i oprecnih osjecaja, što je bilo najvidljivije kod najmladih koji su pratili svaki pokret i kretanje izvodaca. Ushicenje, uzbudenje i divljenje u trenu bi se pretvorili u strah i intrigu, što su najmladi iskazali vikom i vrištanjem, no vracali bi se jer su željeli vidjeti što ce se dalje dogoditi i cime ce ih skupina ponovno iznenaditi ili "uplašiti".

Svojim su nastupom crni vragovi, na baskijskom Deabru Beltzak, na rovinjske ulice i trgove kojima su se kretali doveli misterij i magiju drevnih rituala koji su se u Baskiji izvodili prilikom svetkovina. Njihov je nastup nazvan "Vatreni bubnjevi".

Nakon ovih vrsnih izvodaca na pozornicu Sete Sois Sete Luas popeli su se mladi clanovi skupine KamaFei iz talijanskog grada Salento. KamaFei izvodi tradicijske note i interpretira ih u modernom duhu. Naziv grupe na drevnom jeziku "grika" znaci toplinu koja prožima, a izmedu ostalog energicni clanovi benda izveli su i verziju drevnog tradicijskog plesa pizzica, pizzica - štipni, štipni, plesa koji je nastao kao ritual oslobadanja od paukova otrova.

Festival se održava u 30 gradova u 10 razlicitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog podrucja, a u Hrvatsku je stigao zahvaljujuci Turistickoj zajednici grada Rovinja, Istarskoj županiji te Ediju Maružinu iz grupe Gustafi. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter