U Rovinju otkazana još jedna izložba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po svemu sudeci otkazivanje izložbe u galerijskom prostoru crkve sv. Tome, a koje se dogodilo u utorak, na sam dan planiranog otvorenja izložbe "Sjena" akademskog slikara iz Splita Viktora Popovica, nece biti zaseban i jedinstven slucaj.

Prica o otkazivanju trece izložbe uglednog Rovinjskog Art Programa (RAP), u organizaciji Zavicajnog muzeja grada Rovinja, na koju Popovic u galeriju sv. Tome nije došao, vec je prije otvaranja pokupio radove i otišao, vec ima reprizu. A, sudeci prema najavama - i epilog je blizu.

Naime, na adresu Glasa Istre stigao je i kratki mail upucen kustosu Zavicajnog muzeja grada Rovinja Dariju Sošicu, u kojem Dean Jokanovic Toumin, umjetnik iz Splita, cija je izložba 12. kolovoza trebala biti otvorena u sv. Tomi, takoder u sklopu RAP-a, izložbu otkazuje.

"Slijedom mog prethodnog dopisa iskazivanja podrške umjetniku Viktoru Popovicu oko njegovog boravka u Rovinju i realizacije izložbe u sv. Tomi, molim da moj dolazak, boravak i izložbu u istom prostoru 12. kolovoza ove godine definitivno skinete s programa jer vodstvo muzeja nije zadovoljilo minimalni civilizacijski gest iskrene isprike kolegi Popovicu", piše Jokanovic Toumin kustosu Sošicu.

Na naš telefonski upit o tome je li njegov stav definitivan i što bi se trebalo dogoditi da ga promijeni i rovinjsku publiku, ipak, obraduje izložbom, odgovorio je da je to njegova konacna odluka. Podsjetio je, takoder, da je vec jedanput u vrijeme ratnih godina u galeriji svetog Tome izlagao i da je tada sve bilo u najboljem redu.

"Ne znam zbog cega se sve ovo dogodilo, da li zbog vrucine, koja ocito cini svoje, ili neceg drugog. Smatram da je prava komunikacija sve probleme mogla razriješiti, no na ovakvu vrstu komunikacije, kada je rijec o ravnateljici muzeja, ja ne pristajem", kategorican je bio Dean Jokanovic Toumin.

Ravnateljicu Zavicajnog muzeja grada Rovinja Mariju Smolicu, takoder smo zamolili da nam prokomentira i drugo otkazivanje vec najavljene izložbe.

"Uistinu za to ne znam, i vi ste mi sada prvi put dali tu informaciju. Meni autor ništa nije javio i vi ste prva osoba koja mi to govori", odgovorila je Smolica.

Sada je i više no ocito da se u dojucerašnjem rovinjskom hramu kulture nešto kuha. Komunikacija na relaciji kustos Sošic - ravnateljica Smolica ocito ne postoji, a u citav su slucaj ni krivi ni dužni uvuceni umjetnici, ali i publika.

Pred muzejom su, podsjetimo, dva najjaca i najpoznatija likovna dogadaja - Likovna kolonija i Grisija, najveca izložba pod otvorenim nebom na Mediteranu. Do tada interni problemi kuce, ciji je osnivac Grad Rovinj, i njenih djelatnika trebali bi biti riješeni.

Neslužbeno, problemi muzeja nisu stavljeni pod tepih i o njima se na radnim sastancima raspravlja, a kakva ce se rješenja iz svega roditi najvjerojatnije ce javnosti biti poznato vec sljedeceg tjedna, za kada je najavljena i sjednica Upravnog vijeca ustanove.


Podijeli: Facebook Twiter