U Rovinju o problemima manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinic" te rovinjski ogranak Matice hrvatske i ove su godine glavni organizatori Susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj, koji se ove godine održava šesti put zaredom, i to od 15. do 17. listopada u Rovinju. Cilj susreta je senzibilizirati hrvatsku javnost o položaju Hrvata u drugim zemljama te o problemima manjina opcenito.

Susreti pocinju u cetvrtak u 17 sati kada ce u Hrvatskom kulturnom domu biti otvorena izložba knjiga što ih u Madarskoj na hrvatskom jeziku izdaje izdavacka kuca Croatica. Svecano otvaranje uslijedit ce u 18 sati u Domu kulture, gdje ce ulomke iz svog stvaralaštva kazivati 14 pjesnika. U petak ce biti održan strucno-znanstveni skup u sklopu kojeg ce biti predstavljene publikacije o našim sunarodnjacima u susjednim zemljama i u svijetu, a u 20 sati ce uslijediti predstavljanje knjiga "Protiv tmine" i "Hrvatsko rasuce" ?ure Vidmarovica te "Vitezovi hrvatskoga jezika u Backoj" Sanje Vulic.

"Kao i dosad, cilj nam je okupiti ljude koji se bave ovom problematikom u našoj zemlji, kao i upoznati te ugostiti intelektualce i vodece ljude koji se bave problemima koji tište manjinu izvan zemlje. Ove ce godine veci naglasak biti upravo na razmjeni iskustava temeljenih na ljudskim pravima te medunarodnim dokumentima koji se ticu manjina, a što je manje moguce izvan politickih okvira. Mi se bavimo tvrdnjom da li Republika Hrvatska, sada kada ima odriješene ruke, dovoljno brine o manjinama i postoji li pomanjkanje samopoštovanja. Poznato je da nedostaje princip reciprocnosti, odnosno Hrvati u inozemstvu nemaju jednaka prava kao manjine u Hrvatskoj. Primjerice moliški Hrvati priznati su samo kao jezicna, a ne nacionalna manjina", rekao je Branimir Crljenko.

Mario Sošic je kazao da su susreti postali nezaobilazna kulturna manifestacija u Rovinju te da iz susreta nastaju i daljnje suradnje, gostovanja KUD-ova, ali i aktivnije izdavacke aktivnosti. Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske uz materijalnu potporu Hrvatske matice iseljenika, Ministarstva kulture i Grada Rovinja.


Podijeli: Facebook Twiter