U Rovinju nastupio Sugar Blue

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinj Spring Jazz, jazz festival koji se do nedjelje održava u Multimedijalnom centru, otvoren je u srijedu navecer predstavljanjem knjige "Jazz Connection", u kojoj su razgovori s jazz glazbenicima i fotografije jazz velikana, autora Davora Hrvoja.

Sonny Rollins, Joe Lovano, Charles Lloyd, Ornette Coleman, Jamesom Carter, Dee Dee Bridgewater samo su neki od jazz glazbenika s kojima je Davor Hrvoj, zaljubljenik u jazz i vrsni poznavalac ovog žanra, imao prilike razgovarati, a objavljeni su u knjizi "Jazz Connections" koju je kuca Menart izdala krajem prošle godine.

U kratkom predstavljanju Dubravka Svetlicic, voditeljica Multimedijalnog centra, istaknula je da je Davor Hrvoj pojedine glazbenike oduševio nacinom na koji vodi intervjue, baš kao i poznavanjem jazz glazbe pa su mu dozvolili da otkrije kakvi su oni zapravo iza scene, o cemu promišljaju i razmišljaju. Knjigu razgovara, kako je istaknula Svetlicic, zapravo treba uzeti kao udžbenik u kojem na zanimljiv i originalan nacin svatko može saznati nešto više o jazzu.

- Novinarski jazz je moj hobi, moj život, a ono najbolje je da ne moram citati knjige i intervjue jer sve dobijem iz prve ruke, rekao je Hrvoj.



Uoci koncerta Sugara Bluea nastupali su i Franco Toro te Marco Beccari koji su bili predgrupa Blueu dan ranije u Trstu. Sugar Blue, usni harmonikaš, pravi je virtuoz na ovom instrumentu te ga s pravom nazivaju Jimijem Hendrixom usne harmonike, ali osvaja i glasom.

U dvosatnom koncertu rovinjska je publika imala priliku poslušati dvije verzije skladbe "Hoochie Coochie Man" Willija Dixona s kojim je Sugar Blue suradivao. Suradivao je i s Rooseveltom Sykesom, Frankom Zappom, Bobom Dylanom i Rolling Stonesima. Na repertoaru su preksinoc bile i njegove skladbe "Walking Alone" te "Bluesman", obje s albuma "Code Blue".

Na kraju su Sugar Blue i vrsni glazbenici koji su ga pratili - Moto Makino na gitari, Sonny Axwell za klavijaturama, Ilaria Lantieri na bas gitari i Pooky Styx za bubnjevima - izveli "Messin' with the Kid" Juniora Wellsa, a solo izvedba za kraj Sugara Bluea, koji je bio naoružan s desetak usnih harmonika, bila je prava poslastica.

Na koncertu je jedna skladba bila posvecena stradalima u Japanu i svima koji se bore za svoja prava na bilo koji nacin, a druga Pinetopu Perkinsu, americkom blues glazbeniku koji je dva dana ranije preminuo u 98. godini života. Pokrovitelji Rovinj Spring Jazz su Grad Rovinj, Istarska županija i Turisticka zajednica Rovinja.


Podijeli: Facebook Twiter