U Rovinju najbolji od najboljih fotoreportera u HR

Prvonagrađena fotografija Neje Markičević (CROPIX)
Prvonagrađena fotografija Neje Markičević (CROPIX)

U galeriji rovinjskog Centra vizualnih umjetnosti Batana otvorena je izložba fotografija "100 najboljih radova hrvatskih profesionalnih fotoreportera".

Rovinjci i ljubitelji fotografije imaju priliku na jednome mjestu razgledati sve ono što je tijekom 2013. godine plasirano u medijima, odnosno kako je to istaknuo predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske, Siniša Hančić  "najbolje od najboljih fotoreportera u Hrvatskoj".

Ocjenjivačka komisija u sastavu Krasnodar Peršun, Nenad Petrović, prof. Ante Verzotti, Srđan Živulović i Mario Periša odbrala je najzanimljivije i najatraktivnije fotografije od 1.271 pristiglog rada i izlučila 21 finalista u sedam kategorija.

Titulu fotografije godine ponijela je fotoreporterka Neja Markičević (CROPIX) i to za snimak Trga bana Jelačića, fotografiju snimljenu tijekom proslave priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U kategoriji "Događaj" nagrađeni su Filip Brala/Pixsell, Goran Jakuš/Pixsell, Neja Markičević /CROPIX, za "Svakodnevni život" Zvonimir Barišin/CROPIX, Bernard Čović/Glas koncila, Tom Dubravec/CROPIX, za "Reportažu" Vlado Kos/CROPIX, Zoran Marinović, Stipe Surać, "Kulturu i umjetnost" Matko Biljak/Slobodna Dalmacija, Neja Markičević/CROPIX, Goran Stanzl/Pixsell, "Portret" Duje Klarić/CROPIX, Boris Kovačev/CROPIX, "Sport" Goran Mehkek/CROPIX, Jure Mišković/CROPIX, Srđan Vrančić/CROPIX, te za "Prirodu i okoliš" Filip Brala/Pixsell, Nina Đurđević i Stipe Surać.

- Realizacija projekta "Hrvatska novinska fotografija" od osobitog je značenja za fotoreportersku struku, ali i za širu javnost. Zahvaljujući predanom radu fotoreportera, građani na slikovit i direktan način spoznaju život koji ih okružuje. Izreka da slika govori tisuću riječi na najbolji način ocrtava važnost novinske fotografije i njenu ulogu u informiranju ljudi o svim aspektima društva i života, rekao je na otvorenju Hančić.

Naglasio je i da se u procesu žiriranja ocjenjivački sud vodio pravilima fotonovinarske struke, imajući prije svega u fokusu informativnost, točnost fotografa u prikazu neke novinarske teme, vladanje fotografskim jezikom, sredstvima i alatima, promišljanje i uobličavanje teme koju fotograf ilustrira, kompoziciju elemenata fotografije, upotrebu svjetla i likovnost fotografskog izričaja.

- Također, u obzir je uzeta i činjenica da su se autori pojedinih radova u svojem fotonovinarskom izričaju koristili kritikom i humorom u prikazivanju događanja koja su se odvijala ispred njihovih objektiva, a što je žiri smatrao dodatnom vrijednošću prilikom ocjenjivanja, objasnio je Siniša Hančić.

Za Kuću slavnih odabrano je četvero istaknutih fotoreportera: dr. Živko Gattin (Slobodna Dalamacija), Radiša Mladenović (sportski fotoreporter), Andro Damjanić (Slobodna Dalmacija) te pokojni Pavao Cajzek (dobri duh Zagreba), čiji će se radovi također moći vidjeti u Rovinju. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter