U Rovinju konferencija o zdravstvu u vrijeme krize

Ilustracija (S. DRECHSLER)
Ilustracija (S. DRECHSLER)

Zdravstveni sustav u vrijeme ekonomske krize, perspektiva, utjecaj demografske promjene na zdravstvene i mirovinske sustave, dostupnost zdravstvene skrbi, glavne su tema trodnevne međunarodne konferencije "Inovativna zdravstvena inicijativa" koja u petak započinje u rovinjskom hotelu Lone. Među 600 sudionika najavljena su i izlaganja ministra zdravlja Rajka Ostojića, ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta, sva trojica liječnici po struci.

Konferenciju organizira Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova s ciljem boljeg razumijevanja nadolazećih promjena u zdravstvu. Troškovi u zdravstvu zadnjih su 50 godina rasli prosječno dva posto po većoj stopi od rasta BDP-a te će se udio potrošnje na zdravstvo u ukupnoj državnoj potrošnji i dalje povećavati. Stoga zdravstvo nije održivo u većini ekonomija u Europi, pa se nameće potreba za promjenom.

Pored stručnog dijela, konferencija ima i humanitarni aspekt jer će financijska sredstva, prikupljena od kotizacija i sponzora, nakon podmirenja troškova organizacije, CARPC donirati za projekt „Čini dobro, osjećaj se dobro” Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naime, u Hrvatskoj su do sada palijativna skrb i palijativna medicina bile ograničene na sporadične inicijative i entuzijazam pojedinaca te se kroz projekt „Čini dobro, osjećaj se dobro“ skreće pozornost javnosti na nužnost davanja snažne podrške razvijanju palijativne skrbi u zemlji. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter