U Rovinju izložene sprave za mucenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zavicajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba srednjovjekovnih sprava za mucenje. Pedesetak eksponata u vlasništvu je kolekcionara Piotra Buczkowskog, koji je, uz rovinjski muzej i tvrtku Mondo iz poljskog grada Gdynije, organizator izložbe.

Upornošcu ovog kolekcionara rovinjska je publika dobila prigodu vidjeti replikE najrazlicitijih sprava za mucenje - od sramotnih maski i pokornickih halja preko poznate Nirnberške djevice do razapinjaca i tzv. Vešticjeg stolca. Nirnberška djevica ime je dobila jer oblicjem podsjeca na bavarsku djevojku. Osudenika su zatvarali u tu napravu, gdje bi ga probadali oštri šiljci, smješteni tako da ne oštete vitalne organe nesretnika.

Izložene replike, nastale temeljem povijesnih crteža, popracene su i ilustracijama te si možemo predociti strašne nacine na koje su naprave bivale korištene.

Govoreci o razlozima postavljanja jedne tzv. teške i nepoželjne baštine, cija je tema i kontroverzna i kompleksna, kustosica muzeja Katarina Maric istaknula je da ona bez celofana ogoljuje ljudsku prirodu.

- Mnogi nas pitaju što nas je nagnalo da izložimo sprave za mucenje u vremenu kada prikazivanje scena koje obiluju nasiljem u medijima odražava sve brutalniju narav suvremenog života. Na to možemo odgovoriti protupitanjem: može li šutnja o postojanju torture izlijeciti ili zaštititi ljudsko društvo od opasnih trendova? Sumnjamo, istaknula je Maric. Dodala je da je cilj izložbe prouciti fenomen torture i prikazati ga kao problem koji postoji u europskoj civilizaciji, i ne samo njoj.

- Osim toga, nadamo se i da ce izložba potaknuti gledatelje na razmišljanje odakle ta ljudska potreba, jedna od najdugotrajnijih i najkonstantnijih u povijesti covjecanstva, da mrcvare bližnjega svoga do smrti, rekla je Maric.

Ovi se dojmljivi eksponati mogu razgledati sve do sredine rujna. (N. O. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter