U Rovinju i Puli stradali pješaci

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Policija je u četvrtak u Rovinju i Puli evidentirala dvije prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni pješaci. Naime, u Rovinju je oko 1.30 sati u Ulici Valsavie, teže ozlijeđen 39-godišnji državljanin Srbije. Nesreća se dogodila kada je nepoznati vozač automobilom udario 39-godišnjeg pješaka, koji se kretao ulicom uz nogostup, nakon čega se udaljio s mjesta događaja bez da mu je pružio pomoć. Pješak je u nesreći teže ozlijeđen te je prevezen u pulsku Opću bolnicu na liječenje, a policija traga za nepoznatim vozačem.

Druga nesreća se dogodila oko 9.10 sati u četvrtak u Puli, gdje je teže ozlijeđen 77-godišnji pješak iz Pule. Nesreća se dogodila kada je 57-godišnjak upravljao automobilom Peugeot, pulske registarske oznake, kolnikom ulice Sisplac.

Dolaskom na raskrižje sa ulicom Veruda i Galijotskom ulicom, vozač je ušao u raskrižje i započeo skretati ulijevo na kolnik ulice Veruda, gdje se obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom te je prednjim dijelom automobila udario u 77-godišnjeg pješaka, koji je od siline udarca pao na kolnik. U prometnoj nesreći pješak je teže ozlijeđen te je, nakon što su mu djelatnici Hitne pomoći pružili pomoć na mjestu događaja, prevezen u pulsku bolnicu gdje je zadržan na liječenju. Protiv vozača automobila se podnosi slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Ove godine su u prvih šest mjeseci 2015. godine evidentirane 32 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je za 6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada su evidentirane 34 prometne nesreće. Ove godine nisu evidentirane prometne nesreće sa poginulim pješacima, dok su u izvještajnom razdoblju od prošle godine evidentirane tri nesreće s poginulim pješacima. Evidentirana je 31 prometna nesreća sa ozlijeđenim osobama, što je za 3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani kada je evidentirano 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. S materijalnom štetom zabilježena je jedna prometna nesreća, jednako kao i u istom razdoblju prošle godine.

U nesrećama su stradala 32 pješaka, što je 6 posto manje stradalih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su stradala 34 pješaka. Policijski službenici prometne policije redovito, tijekom svakodnevne službe te povremenim ciljanim akcijama, postupaju s ciljem podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Pri tom učestalo upozoravaju na pješake kao jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada se radi o djeci, pješacima starije životne dobi i osobama s invaliditetom. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter