U Rovinju deset posto više noćenja nego lani, turista više i u Poreču

Rovinj (N. LAZAREVIĆ)
Rovinj (N. LAZAREVIĆ)

Produženi blagdanski vikendi u Poreč će kao i svih godina dosada zasigurno privući brojne goste, a hotelijeri i privatni iznajmljivači zadovoljno trljati ruke. Razlog tome zasigurno su niže cijene za razliku od ljetnih mjeseci sada ne dostižu tako astronomsku veličinu, ali i bogati program zabave koji u ovome gradu ne nedostaje.

Kako nam je rekao direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, zasada još nema prikupljenih podataka koliko će gostiju boraviti na području grada, ali ako je za suditi prema statističkim podacima iz 2016. godine kada je bilo 2.373 dolazaka i koji su sveukupno ostvarili 5290 noćenja, ta će se brojka zasigurno povećati obzirom na iznimnu dobru turističku sezonu.

Upitali smo stoga dvije najveće porečke hotelske turističke kompanije što oni očekuju, koliko će hotela imati otvorena vrata, i koje to goste očekuju. Kako nam je izjavila voditeljica odjela za odnose s javnošću u Plavoj Laguni Eva De Zan Prusina, oni će za blagdane i doček Nove godine imati otvoreno šest svojih hotela, i to Laguna Parentium, Molindrio, Albatros, Materadu, Laguna Istru i Plavi, a obzirom da je hotel laguna Park u rekonstrukciji i lani u isto vrijeme ostvario 928 noćenja, ove će godine unatoč tome imati veliki broj gostiju, očekuju čak 3.480 dolazaka.

Prema strukturi kao i dosada najviše će biti onih iz susjednih zemalja, i to prvenstveno iz Austrije 43 posto, zatim Nijemaca, Talijana, Slovenaca, gostiju iz Hrvatske i drugih zemalja u okruženju, koji sve zajedno ostvarili ukupno 12.800 noćenja.

Valamar zadovoljan

Iz Valamar Riviere pak nisu željeli dati konkretan odgovor koliko gostiju očekuju, no navode kako su izuzetno zadovoljni bookingom. Kažu da će imati će otvoreno pet hotela među kojima Valamar Diamant, Residence, hotel Rivieru, Crystal i Zagreb, te da će na sam doček imati rasprodane sve kapacitete koji uključuju i gala večere, a najviše gostiju očekuju s područja Italije, Austrije, potom Slovenije, Njemačke i Hrvatske.

Iako ih se po gradu i ne susreće kao u ljetnim mjesecima, ipak smo pronašli neke nam drage turiste kako razgledavaju sada gotovo pusti naš grad. Upitali smo kako im se ovdje sviđa, te dali su zadovoljni smještajem i ponudom.

Kako nam je rekao Alberto Zanella iz talijanske Vicenze, grad je poluprazan, ali to je i logično jer živite od turizma, sada je hladno i mnogobrojne trgovine su zatvorene. Naravno tu je i domaći puk koji radije ostaje kod kuće i ne dolazi u centar grada malo se prošetati, pa je taj razlog praznine još veći.

Inače Poreč se u odnosu na nekad jako promijenio na bolje. Mnoge se ponude proširile, obnovile palače, izgradila infrastruktura, ali i prodale kuće strancima što je jako pohvalno. Tako sam i ja jednu nedavno kupio, i eto, mogu ponosno reći da sam na neki način i ja, iako povremeni, stanovnik ovog lijepoga grada.

Za razliku od njega, Bruni Giancarlo koji dolazi iz istoga talijanskog grada kaže da je ovdje sada prekrasno jer nema turista kao ljeti. Naime tada je previše gužvi, naguravanja, a i pristup moru, za kojeg veli da je najljepše na svijetu, otežan. Došavši u Poreč u zimskome periodu na nagovor kolege Zanelle, veli da je zaista oduševljen, a bogati zabavni program ionako ga ne zanima.

No što to grad nudi za produženi vikend uoči Božića i dočeka. Osim božićnog sajma, besplatna klizališta, Adventa, jako, jako puno zabave. Više od trideset koncerata, dječjih predstava, čak četiri dočeka nove godine... Za badnje jutro održati će se i tradicionalno druženje gradonačelnika s građanima i gostima uz besplatnu gastronomsku ponudu bakalara, srdela i vina i slično. Na tradicionalnom dočeku na Trgu slobode svirat će Parni valjak. Za one željne drugačije vrste glazbe, na Trgu Matije Gupca bit će

organiziran electro-funk doček s DJ Stankom Bondžom a na istom će se mjestu na Silvestrovo u podne održati doček za mališane uz glazbu, animaciju i dječji vatromet. Repriza dočeka priređena je već 1. siječnja, kada će na Gupčevom trgu svirati grupa Night Express. Na istome mjestu započinju i svi koncerti u 20 sati. Petkom i subotom u 18 sati izmjenjivat će se i Adventski cirkus i predstave u režiji Istra Inspirita i udruge Birikina, koje će svojim bogatim kostimima i zanimljivim pričama sigurno oduševiti mnoge, i još mnogo toga. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter