U rovinjskom kinu od idućeg četvrtka 3D projekcije

Dubravka Svetličić, Marino Budicin i Marija Črnac Rocco (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Dubravka Svetličić, Marino Budicin i Marija Črnac Rocco (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Rovinjsko kino, smješteno u zgradi kazališta Antonio Gandusio, jedino je u Istri, uz pulsko kino Valli, digitalizirano. Jednom riječju, kako je to na današnjoj konferenciji za novinare istaknula ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić, od 19. rujna u njemu započinju 3D projekcije koje će, po svemu sudeći, vratili publiku u kinodvorane.

Prvi digitalizirani film bit će onaj o boy bendu "One direction", izjavila je Svetličić, rezimirajući hodogram dobivanja novog statusa kina.

- Prije dvije godine Ministarstvo je objavilo javni poziv za potporu digitalnim dvoranama na koji se prijavilo i rovinjsko Pučko otvoreno učilište. No, da bismo se našli na toj listi, valjalo je učiniti neke predradnje. Tako se prošle godine početkom svibnja i rovinjsko kino našlo na listi od ukupno 28 kina u Hrvatskoj koja su digitalizirana, pojasnila je Svetličić te dodala da je cjelokupan projekt digitalizacije iznosio nešto više od 425 tisuća kuna, od kojih je Ministarstvo kulture sufinanciralo 60 posto, a preostali dio Grad. Investiciju je dijelom sponzorirala i rovinjska Turistička zajednica i tvrtka Eurotrade iz Rovinja.

- No, prije digitalizacije valjalo je učiniti neke radnje, od nabavke novog filmskog platna za digitalne i 3D projekcije, sređivanja ventilacijskog otvora i repozicioniranja klime pa sve do elektronskih, odnosno ličilačkih i zidarskih radova, istaknula je ravnateljica i dodala da su većinu poslova obavili djelatnici POU-a, iz čije je kase uloženo 17 tisuća kuna.

- Digitalizacijom kina projekcije postaju jednostavne, dovoljan je samo klik na botun. Nema više pucanja vrpci, slikovito je podsjetila na gotovo dojučerašnje prilike Svetličić, dok je dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin kazao da je ova jesen povijesna za filmsku kulturu grada.

- Nakon što je sada već davne 1912. godine Rovinj dobio svoje prvo kino, danas započinje novo stoljeće filmske umjetnosti. Pred nama je i zadatak rekonstrukcije zgrade kina, za što je ishođena lokacijska dozvola i pred samim smo činom dobivanja građevinske dozvole, pojasnio je dogradonačelnik Budicin.

Za prave je filmofile dana i jedna obavijest, prema kojoj se raspored projekcija promijenio. Uz matineje, filmovi se mogu gledati četvrtkom, petkom i subotom u 18 i 20, odnosno 20.30 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna, a za pretpremijere pet kuna skuplje. Cijena karata za 3D filmove iznosi 25, a za pretpremijere 30 kuna. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter