U rovinjskoj bolnici dječja ambulanta za skoliozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju početkom listopada otvorit će se dječja ambulanta s posebnom ambulantom za skolioze. Rezultat je to suradnje rovinjske bolnice s Dječjom bolnicom Kantrida KBC-a u Rijeci. Upravo je završena posebna edukacija liječnika i fizioterapeuta iz obiju bolnica i terapije će se početi provoditi i prije službenog otvorenja nove ambulante koja se upravo uređuje u bolničkoj Poliklinici u Rovinju. U uređenje investirat će se oko 230.000 kuna.

Idiopatske skolioze

- Prema definiciji međunarodnog Društva za istraživanje skolioza, adolescentna idiopatska skolioza strukturalna je postranična iskrivljenost kralježnice, koja se može pojaviti u inače zdrave osobe u dobi od 10 godina do koštane zrelosti i koja iznosi više od 10 stupnjeva po Cobbu mjereno na rendgenskoj slici učinjenoj u stojećem stavu. Pojednostavljeno, radi se o iskrivljenosti kralježnice u adolescenata, čiji je uzrok nepoznat. Prema svjetskim podacima, pojava ove iskrivljenosti manifestira se u 0,5 do pet posto populacije. Dakle, na stotinu djece do petero ih ima probleme sa skoliozom, a kako su mladi danas sve manje aktivni, možemo predvidjeti porast toga broja. Zato je bitno što prije reagirati, kaže ravnatelj rovinjske bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade.

Da bi se što prije pozabavili ovim značajnim javnozdravstvenim problemom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, dvije bolnice su ujedinile snage pa će u novoj rovinjskoj ambulanti za skolioze djelovati multidisciplinarni tim, u kojem će biti dječji fizijatar, ortoped, fizioterapeut i ortotičar, da bi se malim pacijentima omogućio širi spektar usluga na jednom mjestu. U ovom trenutku nijedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj nema sve potrebne preduvjete i potreban kadar za liječenje idiopatskih skolioza, kaže dr. Rade, i rovinjska ambulanta bit će savršen primjer da se to može postići suradnjom više ustanova. Ambulanta za skolioze u rovinjskoj bolnici bit će prvenstveno namijenjena djeci i adolescentima, a pružat će zdravstvene usluge od pregleda, dijagnostike do cjelokupnog liječenja. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter