U Rovinj stiže svjetska jedrilicarska elita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Rovinju ce se od 28. rujna do 2. listopada održati jedno od najatraktivnijih svjetskih jedrilicarskih natjecanja - Adris RC44 Cup, koje u Hrvatsku dovodi svjetsku jedrilicarsku elitu. Adris RC44 Cup najavljen je potpisivanjem sporazuma o suradnji Adris grupe i Hrvatskog jedrilicarskog saveza, predsjednika Uprave Adrisa Ante Vlahovic i HJS-a Marijana Hanžekovic.

Svecanosti su prisustvovali naši šampioni Ivan Kljakovic Gašpic, Tina Mihelic, Tonci Stipanovic, Šime Fantela i Igor Marenic, koji nas ovih dana oduševljavaju osvajanjem europskih i svjetskih titula. Predstavljajuci ih, Hanžekovic je istaknuo da su osvojili više medalja od svih dosadašnjih generacija. Zahvaljujuci tome Hrvatska s Francuskom trenutno dijeli drugo i trece mjesto na svijetu, odmah iza Velika Britanije, a prije velesila kao što su Italija, SAD, Njemacka i Australija, koje u jedrilicarstvo ulažu stotine milijuna eura.

RC44 svjetska turneja sastoji se od šest regata na šest lokacija diljem svijeta. Uz Hrvatsku, ovogodišnji su domacini Kalifornija, Austrija, Italija, Španjolska i Kanarski otoci. U Rovinj stižu najbolji jedrilicari svijeta, medu kojima su i osvajaci zlatnih olimpijskih medalja, pobjednici America's Cupa i aktualni svjetski prvak. Predvode ih imena kao što su Russel Coutts, Paul Cayard i Cameron Appelton.

Ova klasa slovi za jedrilicarsku Formulu 1, a atraktivni brodovi su nešto manje inacice jedrilica s America's Cupa. Svi natjecatelji jedre na identicnim jedrilicama RC44 koje je dizajnirao Russel Coutts, cetverostruki pobjednik America's Cupa, a timovi se sastavljaju od profesionalaca i amatera. Vlasnici jedrilica, uglavnom poslovni ljudi i uspješni poduzetnici, tijekom plova su za kormilom.

Predsjednik HJS-a Marijan Hanžekovic istaknuo je važnost održavanja Adris RC44 Cupa za Hrvatsku.

- Jedrenje je najbolji nacin promoviranja naše obale u svijetu, a imamo takvu generaciju da zaslužujemo biti domacini jednog ovakvog elitnog natjecanja - istaknuo je Hanžekovic.

Predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahovic je rekao da ova kompanija podržava izvrsnost i prave vrijednosti u kulturi, znanosti i sportu.

- Adris RC44 Cup ce pridonijeti daljnjoj afirmaciji destinacije Rovinj - Vrsar, pa i cijele Hrvatske - naglasio je Vlahovic.

U ime jedrilicara na podršci koje u recesiji naše jedrenje dobiva potpisivanjem ovog ugovora zahvalio se Ivan Kljakovic Gašpic, najavljujuci nove medalje sa svjetskog prvenstva u australskom Perthu i posebno na predstojecim Olimpijskim igrama u Londonu.

Na podršci Adrisa trenutacno našem najuspješnijem sportu zahvalio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Valja podsjetiti da je svojedobno u Rovinju osnovan ACI Cup Match Race koji je seljenjem u Split izgubio na svojoj atraktivnosti. Hanžekovic je naglasio da se ocekuje da ce se ovoj inicijativi pridružiti i ACI Club. (Aldo POKRAJAC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter