U Rovinj stiglo i Fabergeovo jaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U suradnji s udrugom Kolekcionarsko društvo Rovinj u hotelu Park otvorena je izložba uskrsnih jaja autorice Slavice Božicevic, svestrane hrvatske umjetnice i kolekcionarke. Na izložbi, koja je organizirana u povodu nadolazeceg Uskrsa, izloženo je više od dvjesto pisanica od keramike, porculana, zlata i kristala s bogatom ornamentikom i porukama.

Posjetitelji izložbe imaju priliku vidjeti i upoznati se s tehnikama izrade pisanica iz cijelog svijeta, tocnije s pet kontinenata i 20 država. Svakako najatraktivniji primjerci su pisanica iz trece generacije skupocjenih Fabergeovih jaja, izradena u emajlu i optocena dragim kamenjem, te pisanica africkog plemena Bušmani-San, ciji je obicaj iscrtavanja nojevog jaja star vec 25 tisuca godina.

Gospoda Božicevic, Zagrepcanka koja vec 25 godina živi i radi u Švedskoj, posljednjih cetrdeset godina skuplja i kupuje jaja na svojim brojnim putovanjima. Danas u svojoj privatnoj zbirci broji oko dvije tisuce uskrsnih jaja.

- Moja povezanost s pisanicama nastala je još u djetinjstvu, kada mi je moja baka, koja nije bila religiozna, ali je držala do tradicije, poklonila moje prvo uskršnje jaje, objašnjava autorica izložbe, dodajuci kako uskršnje jaje nije samo ukrasni predmet vec i znak prijateljstva, ljubavi, privrženosti, darovanja i komunikacije.

Uz izložbu pisanica, koju ce posjetitelji imati priliku vidjeti do 9. travnja u atriju hotela Park, gospoda Božicevic ce na uskršnjem dorucku gostima hotela predstaviti naše obicaje i tradiciju slavljenja Uskrsa. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter