U Rovinj stigla "Europa"

"Europa" u rovinjskoj luci (Michele ČUPIĆ)
"Europa" u rovinjskoj luci (Michele ČUPIĆ)

Iako je turistička sezona već pomalo na odlasku, samo dan nakon što je u Puli pristao luksuzni, 180 metara dugačak kruzer "Columbus 2", u Rovinj je stigao, saznajemo od Michelea Čupića, najveći kruzer koji je ove godine posjetio neku od istarskih luka.

Naime, danas se u jutarnjim satima pred starom jezgrom Rovinja usidrio jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu "Europa", koji u Rovinj dolazi već drugi put. Prvi je put stigao 2010. godine kada je kruzeru "Seabourn Odyssey" preuzeo titulu najvećeg kruzera u Istri za jedva jedan metar u dužini.

Brod je izgrađen 1999. godine u brodogradilištu "Kvaerner Masa" na Helsinkiju, dugačak je 199 metara, širok 24 metra, teži 28.890 tona a gaz broda iznosi 6 metara, zbog čega je morao ostati na sidrištu. Plovi pod zastavom Bahamskog otočja s baznom lukom Nassau a u vlasništvu je kompanije "Hapag-Lloyd Cruises". Ima 11 paluba od čega je 7 dostupno putnicima, te prima 408 putnika o kojima brine 275 članova posade.

Kruzer je svoje osmodnevno krstarenje Mediteranom počeo u nedjelju polaskom iz Venecije. U ponedjeljak je pristao u Trstu a navečer je iz Trsta krenuo prema Rovinju, gdje se zadržao gotovo cijelo poslijepodne a potom je isplovio prema Splitu. Na ovome krstarenju još će pristati u Otrantu (Italija), Krfu (Grčka) a krstarenje će završiti u Valletti na Malti. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter