U Rovinj makadamom preko Bala do ponedjeljka

Ovih dana jedini je ulaz u Rovinj makadamska zaobilaznica kod Bala
Ovih dana jedini je ulaz u Rovinj makadamska zaobilaznica kod Bala

Premda je turistička sezona faktički u punom jeku, do Rovinja, višestrukog hrvatskog šampiona turizma, od prošlog se ponedjeljka može doći samo iz smjera Bala i to jednim dijelom prašnjavim poljskim putem, što izaziva nezadovoljstvo građana i turista te graniči sa skandalom.

Naime, vremenski se poklopilo jednotjedno zatvaranje sjevernog ulaza u Rovinj zbog izgradnje kružnog toka na Turnini s izgradnjom kružnog toka u Balama, pa je sav promet preusmjeren na lokalnu makadamsku cestu koja zaobilazi Bale gdje nastaju prometne gužve. Je li se boljim planiranjem ovakva situacija mogla izbjeći, pitali smo nositelje gradnje oba rotora - Hrvatske ceste.

- Promet prema Rovinju usmjeren je obilaznim pravcem preko Bala zbog izrade nove kolničke konstrukcije na dijelu državne ceste D 303 (Rovinj - Rovinjsko Selo) u dužini od jednog kilometra. Riječ je o tehnologiji izrade kolničke konstrukcije metodom recikliranja postojećeg kolnika, koja se nužno izvodi u punoj širini kolnika. Zbog činjenice da se i u Balama gradi kružni tok, 4. lipnja održan je na gradilištu sastanak predstavnika svih nadležnih subjekata gdje je dogovorena izrada prometnog rješenja za koje su ishodovane sve potrebne suglasnosti (HC, ŽUC, Općina Bale). S navedenim su suglasni i u Prometnoj policiji PU istarske te u Gradu Rovinju, čiji je predstavnik turističkog sektora tražio da se privremena prometna signalizacija nadopuni turističkim smjerokazima, kaže Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Dalje navodi da je dogovoreno dodatno proširenje premosnice u Balama, čime je omogućeno dvosmjerno prometovanje, a da će se izvođač radova na kružnom križanju Bale i Općina Bale brinuti o potrebnom održavanju i obesprašivanju premosnice. Iz Hrvatskih cesta potvrđuju da će privremena obilazna prometna regulacija preko Bala trajati do sutra, kada, naglašavaju, službeno počinje turistička sezona, a u ponedjeljak će se državna cesta Rovinjsko Selo - Rovinj otvoriti za promet. No, ponovno će se za potrebe polaganja završnog sloja asfalta rotor na Turnini zatvoriti 15. srpnja, ali dotad će završiti gradnja rotora u Balama kamo će se ponovno preusmjeravati promet. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter