U rotoru bike staza, drive-in kino, kažun…?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pitanje namjene središnjeg dijela kružnog toka u Šijani, postavljeno na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule, preraslo je u puno ozbiljniju raspravu. Tako se već na samoj sjednici mogao čuti prijedlog da bi se tamo mogli postaviti solarni kolektori, dok je nadležni pročelnik Giordano Škuflić rekao da je zapravo tako velika površina iznenadila sve te će traženju kvalitetnog budućeg rješenja trebati vrlo ozbiljno prionuti.

- Na tom je mjestu 17.500 metara četvornih i mislim da bi to trebao biti dominantan prostor, prepoznatljiv ulaz u grad, da svi gosti koji dođu s te strane u Pulu prepoznaju to mjesto. Projekt uređenja rotora sadrži i uređenje središnjeg dijela, ali po našem mišljenju taj prijedlog nije adekvatan i neće polučiti očekivani efekt. Nakon ljeta Grad će objaviti javni natječaj kojim će tražiti da stručne osobe daju svoje viđenje, a tada ćemo razmotriti možemo li izbalansirati to rješenje i financijsku stranu, pojasnio je pročelnik Škuflić.

No, kako saznajemo od direktora Hrvatskih cesta Ede Kosa, iako je hortikulturno uređenje središnjeg dijela rotora bilo u projektu, dan je nalog direktoru projekta da ga izbaci iz obveze realizacije, jer taj dio ionako plaća Grad Pula. Kos pojašnjava da izvođač radova Viadukt nije imao obvezu izvoditi i uređenje središnjeg dijela rotora, već da taj dio ide na novi gradski natječaj.

- Kako će Pula urediti svoje zelene površine, nas ne zanima, hoće li saditi rožice, graditi fontane, kažune, to nije naš problem. Hrvatske ceste za sadnju rožica nikada nisu, a ni neće, dati niti jedne kune, ni u Puli, ni u drugim gradovima Hrvatske. Nama je važno da prometnice budu napravljene kako treba, da je rotor ispravan i da dobije uporabnu dozvolu nakon što zadovolji tehnički pregled. Što će biti unutar njega, meni je svejedno, veli Kos.

Prijedlog Zelene Istre je, između ostalog, da se uz posađena stabala postave i kameni blokovi, koji se trenutno nalaze po kamenolomima, a koje bi stručnjaci raznih profila volonterski osmislili, oni bi se osvijetlili i sve bi odavalo dojam da se ulazi u rimski grad.

Osim ideja o solarnim kolektorima, građani ovih dana iznose i svoja mišljenja pa se tako moglo čuti da bi se unutar mogli napraviti drive-in kino, biciklističke i pješačke staze koje bi pješacima omogućavale da iz Šijane dođu do industrijske zone i tamošnjih trgovačkih centara i druge. No, rasprava će, po svemu sudeći, potrajati i biti vrlo živa. (S. ZRINIĆ TERELVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter