U Rojcu predstavljen Istarski zeleni pjat

Predstavljanje Istarskog zelenog pjata
Predstavljanje Istarskog zelenog pjata

U prostorijama Dnevnog boravka pulskog Društvenog centra Rojc danas je predstavljen završetak projekta "Istarski zeleni pjat" te istoimena kuharica. Kako je rekla Rudija Pavličević iz Zelene Istre, "to je odgojno-obrazovni projekt usmjeren na djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta, a obuhvatio je 17 darovitih učenika Osnovne škole Stoja koji su tijekom proteklih deset mjeseci uz pomoć profesorice hrvatskog Ticijane Benčić i profesorice povijesti Sonje Bančić sakupili recepte za tu istarsku, zdravu kuharicu, koju su potom i ilustrirali".

Kuharica će biti objavljena i u e-izdanju na internetskim stranicama partnera projekta, OŠ Stoja, udruga Istarski eko proizvod, Zelena Istra te na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Prezentaciji bili su nazočni i učenici koji su kreirali kuharicu, te su istaknuli da su recepte dobivali od svojih roditelja, baka, djedova, susjeda, ali i putem interneta, te da je riječ o starim receptima, kao i o modernim, poput sladoleda od lavande. Rekli su nam i da su zavoljeli jesti povrće.

- Tijekom svibnja, u nekoliko smo navrata u našoj kuhinji pripremili ta jela, i moramo reći da su ih djeca dobro prihvatila, a i kuharice su bile zadovoljne što su sudjelovale u svemu tome, kazale su profesorice Benčić i Bančić. Učenici su prisustvovali predavanju o zdravoj hrani dr. Olge Dabović-Rac te predavanju Nediljka Landeke, te su posjetili OPG-u Kuftić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter