U Rojcu predstavljen Adriatic Animation

Chintis Lundgren i Draško Ivezić
Chintis Lundgren i Draško Ivezić

U dnevnom boravku Rojca sinoć je predstavljen Adriatic Animation, međunarodna digitalna, pripovjedačka i animirano filmska platforma nastala krajem prošle godine kao grana Zadruge Praksa iz Pule. Voditelji projekta su redatelj i producent Draško Ivezić te animatorica iz Estonije Chintis Lundgren koji su govorili o Adriatic Animationu, prikazali neke od animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji te najavili nove projekte.

Vidjeli smo kratki animirani film "Mysterious Swamp" i "Manivald and Absinthe Rabbits" Chintis Lundgren. Ovaj drugi je projekt koji se razvija paralelno na više platformi, to je zapravo basna za odrasle. Manivald je neka vrsta psihijatra za životinje, a i sam je životinja u svijetu u kojem životinjski likovi i piju i puše, žive u svakodnevnim traumama. To će se razviti u web-seriju, kratke filmove, slikovnicu…

Lea Vidaković iz Subotice publici u Rojcu obratila se snimljenim pozdravom, a vidjeli smo njen animirani film "Sisters" i dvije minute još nedovršenog animiranog filma "The Vast Landscape". Draško Ivezić je kreativni producent ovog projekta, a Adriatic Animation ovaj film i distribuira te će Vidaković nastaviti surađivati s njima.

Posebno nam je bio zanimljiv crtić "Sotonin sin" Osječanina Marka Dješke koji kao i Vidaković surađuje s Adriatic Animationom. U duhovitom filmiću koji je Dješka napravio kao diplomski rad Sotonin potomak bježi od kuće šokiran okrutnim svijetom koji ga okružuje i jednako okrutnim tatom. Iz pakla bježi na površinu zemlje koju su opustošili ratovi i političari te dolazi do raja u kojem Bog sjedi na hrpi neotvorenih pisama i gleda televiziju. Razočarani vražić potom sreće Božjeg sina koji također bježi od kuće i ponudi mu čokoladu te se rodi jedno zanimljivo prijateljstvo.

Govoreći o Dješki Ivezić je napomenuo da radi komercijalne projekte što gotovo nitko u Hrvatskoj ne radi, a za njegove stripove zainteresirao se i poznati američki SF strip magazin Heavy Metal.

Predstavljena je i ekipa Precious Metals iz Danske projektom "In 10.000 years, maybe".

- Ako kažeš za 10 tisuća godina, to može bilo što, pa mislim da je u tome čarolija njihovog projekta jer može trpjeti sve moguće stilove i moguće priče jer se to događa u svemiru, objasnio nam je Ivezić. Projekt će biti realiziran preko web-sučelja kojem će se moći pristupiti putem neke aplikacije, a sve će biti vrlo nelinearno, klikanjem po iscrtanim zvjezdanim konstelacijama. No, oni će se potruditi tu seriju prilagoditi za klasične platforme kao što je televizija pa će to probati progurati na kanal Cartoon Network, ali ideja je da se ta serija distribuira interaktivno.

Konačno, vidjeli smo i dio jednog Ivezićevog rada, animiranog filma "Love and Vehicles" koji će u cijelosti premijerno biti prikazan idući četvrtak u 19 sati u kinu Valli. Ivezić je autor priče, glavni crtač, a uz režiju potpisuje i glavnu animaciju, dok je glazbu napravio Branko Radić. Sinoć smo vidjeli par kratkih isječaka, dok je Ivezić usput objašnjavao kako jedan takav film nastaje. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter