U Rojcu počinje 9. Antifa festival

Plakat 9. Antifa festivala
Plakat 9. Antifa festivala

Danas u Rojcu počinje trodnevni, deveti Antifa fest, posvećen temama antifašizma, ekstremizma, ali i subkulture te srodnim temama, na kojem će se održati predavanja, koncerti, projekcije, izložba itd.

Početak je večeras u 18.30 u MP Hacklab gdje će održati projekcija filmova Pulske filmske tvornice. Nepokoreni Grad 2012 i Bukanojz će se predstaviti izložbama u MP Hacklabu, a postav će se moći pogledati za vrijeme trajanja festivala. U 19.30 u Hacklabu Aleksandar Bančić iz Pule održat će predavanje "Estetika potlačenog" posvećeno Augustu Boalu, brazilskom teatrologu, kazališnom revolucionaru i njegovoj metodi Kazališta potlačenog čiji je jedini cilj promjena društva.

U 21 sat u prostoru Dr. INAT amaterska književno-glumačka družina Go Go Wrighters iz Pule izvest će predstavu "putITin" u kojoj će se kroz nekolicinu kratkih humorističnih skečeva dotaknuti aktualnih događaja koji su potresli pa i protresli svekoliku svjetsku i pulsku javnost. Nakon predstave u MP Hacklabu slijedi opuštena feštica za početak 9. AFF-a uz glazbeni odabir DJ Filja.

Sutra manifestacija počinje u 17 sati u MP Hacklaba prikazivanjem videouradaka s festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad 2012 koji se održava u Karlovcu. Predavanje "Politički ekofeminizam u Trećem svijetu" na redu je u 18 sati u MP Hacklabu a održat će ga Dina Marijanović iz Zagreba. U 19.30 bit će riječi o Riot Grrl pokretu i feminizmu u subkulturi o čemu će govoriti Ines Virag iz Zagreba. Ona će opisati razvoj i nastanak Riot Grrl pokreta kao značajnog feminističkog pokreta na području subkulture 90-ih u SAD-u, preispitati društveni kontekst u razdoblju u kojem se začinje ideja, te supkulturni milje i ulogu žene u supkulturi tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, a dat će i svoj osvrt na aktualnu priču o kršenju ljudskih prava na primjeru Pussy Riot. U 22 sata u Podzemlju Monteparadisa počinje koncert, a nastupaju hardcore punkeri Public Disgrace iz Pule, hardcore punkeri Black Gust iz Zagreba i labinski Protest Mozga.

U subotu će se u 15.30 u MP Hacklabu održati projekcija francuskog dokumentarca "Chasseurs de skins“ koji govori o razvoju supkultura u Parizu, počevši od 60-ih i 70-ih, te prvom pojavljivanju nazi skinheada i oformljivanju supkulturnih bandi koje su im se suprotstavile u 80-im godinama prošlog stoljeća. U 17 sati Antoni Čelan iz Pule govorit će o novom desnom ekstremizmu. Odgovor na pitanje "Kako istraživati punk?“ kroz predavanje dat će sociologinja Ivana Mijić, a povod predavanju je između ostalog istraživanje o punku u postsocijalističkim zemljama a jedna od dionica ove studije provedena je u Hrvatskoj, odnosno Puli. Dean Cukon, jedan od idejnih osnivača i organizatora Antifa festivala, u 20.15 vodit će predavanje i diskusiju na temu  "Aktualnosti naše regije". Ovim izlaganjem za kraj ovogodišnjeg AFF-a dotaknut će se situacija iz regije u vezi s diskriminacijom, predrasudama, fašizmom i neonacizmom te borbe protiv njih, i upoznati posjetitelje s aktivnostima unutar Antifa kolektiva iz gradova širom naše regije.

Za kraj opet žestoka glazba od 22 sata u Podzemlju Monteparadisa gdje će nastupiti Posljednji Bunker, punkrock/ska bend iz Buzeta, La Ghenga Del Fil Di Ferro, punkrock/street sastav iz Italije te hardcore thrash metal grupa Snob iz Koprivnice. Ulaz na obje koncertne večeri je 25 kuna, a svi ostali programi su besplatni.

Festival je organiziran pod okriljem Udruge Monteparadiso, a u realizaciji ovogodišnjeg programa pomažu Savez udruga Rojca, Dr. INAT, Udruga Sinestezija, Pulska Filmska Tvornica, Udruga Domaći iz Karlovca. (M. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter