U Rojcu izložba "Osijek - Berlin - Beograd" H. Janečić

Jedan od radova Helene Janečić
Jedan od radova Helene Janečić

Izložba radova osječke slikarice, strip-crtačice i aktivistkinje Helene Janečić pod nazivom "Osijek - Berlin - Beograd" otvara se večeras u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca.

Njezini radovi, bilo u mediju slikarstva, stripa ili glazbenog performansa, prepoznatljivi su po autoričinoj osjetljivosti na rodne asimetrije prisutne u društvu, kojima autorica pristupa iz queer pozicije. Referiranje na popularnu kulturu te autobiografski pristup prisutni su u autoričinom stripu od početka.

Kako piše Tonči Kranjčević Batalić, dok su se njeni raniji radovi izravno obračunavali s patrijarhatom koji dominira u stripu kao mediju, ali i popularnoj kulturi općenito, te time bili bliži aktivističkom izričaju, u novijim radovima prevladava autobiografski moment.

- Brz, spontan i svjež medij stripa danas autorici omogućava da nam približi vlastitu svakodnevnicu sa svim problemima na koje nailazi u njoj. S jedne strane, to su i dalje situacije specifične za mladu lezbijku, kao odnosi s njenom djevojkom ili pak krivi pogled koji dobiva kad kupuje muški remen, ali s druge strane strip donosi svakodnevnicu u kojoj se može prepoznati velik broj mladih ljudi i van LGBTIQ zajednice; od života s roditeljima nakon završenog studija, života s voljenom osobom, noćnih putovanja autobusom, odlaska u menzu ili u šoping, piše Kranjčević Batalić.

Upravo to spajanje queer narativa i narativa svima poznate svakodnevnice novi je doprinos autorice afirmaciji različitosti u društvu. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter