U ročkom vrtu perunika više od 4.000 cvjetova

Vrt je pun perunika različitih boja (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Vrt je pun perunika različitih boja (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Kada su posadili prve perunike, Elda Greblo, njena kćerka Ines i sin Roberto nisu ni slutili da će dvadeset godina kasnije njihov kamenjar na južnim padinama Roča s 1.100 stabljika perunika i više od 4.400 cvjetova postati prava mala cvjetna atrakcija.

- Na svakoj su stabljici najmanje četiri cvjeta. Perunika ima različitih boja - bijelih, žutih, tamnožutih, roza, boje breskve, vanilije, svjetloplavih, modrih, tamnoplavih, boje vina, indigoplave, ljubičastobijelih, ljubičastožutih, ružičastobijelih…, raznih oblika i boja listova, nabraja Ines.

Najveći dio šarene cvjetne oaze prostire se na kamenjaru od oko tisuću četvornih metara površine u obiteljskom vlasništvu, a dio je posađen na iskrčenim površinama kamenjara na parceli koja graniči sa susjedovom i uz javni put.

- Naš kamenjar s perunikama nema neku komercijalnu niti turističku svrhu jer se ne bavimo takvom djelatnošću, jednostavno uživamo u pogledu na rascvjetale perunike, kaže Ines.

Rascvjetali kamenjar rezultat je cjelogodišnjeg truda. Za teže poslove zadužen je Roberto. Zimi svaki vikend obitelj Greblo provede uređujući kamenjar, no najintenzivniji su radovi u rano proljeće, a posebno u svibnju kada su perunike u punom cvatu i treba plijeviti korov i kositi travu. Za održavanje cvijeća na proljeće obitelj Greblo utroši najmanje dva sata dnevno. Perunike moraju uvijek biti uredne jer obilaze ih Ročani, znaju proći i turisti, a posebno su oduševljeni Slovenci.

Uz perunike na kamenjaru su u međuvremenu posadili i ljekovito bilje, poput kadulje, bosiljka, matičnjaka, metvice, ružmarina i lavande, pa južni obronci glagoljaškog gradića postepeno postaju pravi mali botanički vrt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter