U Roč stiže pedesetak harmonikaša

Susret započinje u subotu navečer koncertom svjetskih prvaka na dijatonskim harmonikama (Arhiva/G. Č. Š.)
Susret započinje u subotu navečer koncertom svjetskih prvaka na dijatonskim harmonikama (Arhiva/G. Č. Š.)

Jedna od najdugovječnijih glazbenih manifestacija, 28. izdanje međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika trieština Z armoniku v Roč, održat će se u nedjelju u glagoljaškom gradiću Roču.

- Očekujemo 50-tak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije i Italije, najavio je Davor Grabar, predsjednik ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč koje organizira tradicionalni svibanjski susret.

Dvodnevni program započinje u subotu u 19 sati koncertom svjetskih prvaka na dijatonskim harmonikama, a od 21 sat na programu je zabavno-glazbena večer uz Remix band.

U nedjelju u 13 sati harmonikaši će zasvirati na ročkim ulicama i trgovima, u 13.30 sati u Domu kulture otvorenje je izložbe slika Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb, čiji će se članovi ročkoj publici predstaviti osamnaestu godinu za redom. U 14 sati na Ročkom placu je koncert puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko, a u 15.30 sati mimohod svirača smotre.

Središnji dio programa, nedjeljni koncert svirača dijatonskih harmonika, počinje u 16 sati. Ove godine organizator je uveo i jednu novost. Po prvi puta tročlani žiri izbrat će najosebujnije izvođače i dodijelit im nagradu Muškardin i Muškardinka trieštinke. Predviđene su još dvije nagrade; za najmlađeg i najstarijeg svirača susreta. Posluži li vrijeme, dvosatni koncert harmonikaša i svirača drugih tradicijskih instrumenata mogao bi privući nekoliko tisuća ljubitelja harmonike trieštine. U 18 sati je nastup svjetskih prvaka na dijatonskim harmonikama iz Italije i Slovenije. Zabava na ročkoj ljetnoj pozornici nastavlja se uz Replay band.

Tradicionalni susret svirača popularne trieštine organizira ročki ŽKUD "Renato Pernić", a pokrovitelji su Grad Buzet, Istarska županija uz podršku Turističke zajednice Buzeta. Supokrovitelj ročkog susreta je HŽ Infrastruktura. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter