U rivu se ulaže novih 9,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kraj turističke sezone Lučka uprava Pula dočekala je spremna za nastavak projekta "širenja" obale pulske rive, a iako se riva nasipava "besplatnim" materijalom, izvođenje radova, koji su započeli ovaj tjedan, vrijedno je 600 tisuća kuna. Kako smo već pisali, riječ je o nastavku sporazuma pulske Lučke uprave i Istarske županije s nadležnim ministarstvom za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, odnosno novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale.

Ministarstvo dodijelilo tri milijuna kuna

Međutim, ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi skrenuo nam je pozornost na najnovije podatke. Poznato je da je ubrzanje radova na rivi stiglo tijekom izgradnje nove pulske Opće bolnice kada se pojavila mogućnost da se pulska riva uredi puno prije očekivanja i to kamenom s gradilišta nove bolnice. Ravnatelj Lučke uprave Pula navodi da je riječ o nastavku radova na dijelu rive nakon nasipanog platoa, nakon što je već ranije dio rive, od ACI-jevog servisa jahti do početka Mandrača, u dužini od 127 metara, "u špic" proširen za, najviše, oko 45 metara. Trenutno se tamo gradi obalni zid za što je već sprovedena javna nabava.

De Gravisi navodi da je za taj projekt Lučka uprava Pula dobila tri milijuna kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok Lučka uprava sama, trenutno, ulaže 4,5 milijuna kuna, a ukupno će uložiti 6,5 milijuna kuna. Dakle, ukupna investicija iznosi 9,5 milijuna kuna (s PDV-om). Nasipavanje obale podijeljeno je u tri faze, a nasipanje rive planira se u ukupnoj duljini od 600 metara, te širini dodatnih 30 metara.

- Šetnica će se protezati sve do Velog Vrha, a dinamika realizacije ovisit će o nabavi kamena, odnosno materijala. Trenutno materijala s gradilišta nove Opće bolnice ima dostatno za stotinjak metara. Dakle, cjelokupna realizacija ovisit će o kupnji, ili pak dogovoru s građevinarima, pojasnio je ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi.

Materijal dostatan za stotinjak metara

Nasipavanje rive "besplatnim" materijalom s gradilišta bolnice sasvim sigurno ubrzava nastojanja da se pulska riva konačno uredi. Znajući da je Riječki gat do sada bio jedino mjesto unutar luke Pula namijenjena za prihvat brodova, kako na kružnom putovanju, tako i u linijskoj plovidbi, gradnjom novog dijela obale pulska Lučka uprava omogućit će i osigurati dolazak većeg broja brodova, a samim time i veći dolazak putnika, u Pulu na putovanjima spomenutog karaktera. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter