U ritmu salse latine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vrucim ritmovima salse posljednjih su dana uživali i Puljani, koji su u velikom broju sudjelovali na sedmoj po redu Salsi Latini Istriani, besplatnoj radionici koja je za sve znatiželjnike otvorena još u nedjelju od 12 do 18 sati.

Salsa Latina Istriana održava se u Domu hrvatskih branitelja, a ova trodnevna radionica pocela je u petak velikim partyjem. U subotu su se cijeli dan održavale radionice salse, ali i razlicitih podvrsta ovog popularnog plesa – bachate, kizombe i merenguea.

Radionica je okupila 22 instruktora iz Hrvatske i inozemstva, a, prema rijecima Rosemarie Miletic, jedne od organizatorica, salsu je tijekom tri dana plesalo oko tisucu plesaca.

- Odazivom smo jako zadovoljni. Ove godine imamo 32 besplatne radionice, s tim da ih je šest posveceno iskljucivo pocetnicima. Zastupljeni su mnogobrojni plesni stilovi, od reggaetona do cha cha chaa, no najzastupljenija je salsa koja takoder ima svoje podstilove - cubanu, linijsku salsu, LA salsu, itd. Radionice zapravo pružaju lijepu kolekciju caribbean plesova, govori Miletic iz Plesnog centra “Studio“.

Njezin kolega Fabris Radin kazao je da razloge za veliku popularnost salse treba potražiti u zabavi koju ovaj ples pruža.

- On nosi pozitivnu energiju, a latino-glazba je sama po sebi takva. Mislim da je ovakva manifestacija dobra i za naš turizam jer iako se održava izvan sezone, na ovogodišnju Salsa Latinu Istrianu došli su sudionici iz Italije, Austrije, Njemacke te Slovenije, govori Radin.

A u subotu u rano popodne istodobno su se održavale cak tri radionice od kojih je najposjecenija bila ona posvecena bachati ili dominikanskoj salsi, koja se od obicne salse razlikuje po tome što je malo laganija i ne toliko senzualna.

- Za nas salsa znaci druženje, stjecanje novih poznanstava i, naravno, zabavu. Plešemo vec tri, cetiri godine, a osnove se mogu svladati za par mjeseci. Kasnije sve ovisi o vašoj volji. Najdraže su nam klasicna salsa i salsa cubana, govore polaznici radionice Maja Letina i Andrej Krmpotic koji su na Salsu Latinu Istrianu došli iz Zagreba.

S njima je došla i Daniela Trtinjak, instruktorica iz zagrebackog plesnog kluba Los Mamberos, koja na Salsi Latini Istriani sudjeluje od njezinih pocetaka.

Najjace ime ovogodišnje Salse Latine Istriane zasigurno je Andrea Stewart iz Londona, jedna od vodecih britanskih plesacica salse koja poducava tzv. ladies styling.


Podijeli: Facebook Twiter