U ritam sekciji bile su i drvene žlice i glineni lonac

Susret je otvorio domaći harmonikaš Nenad Maretić
Susret je otvorio domaći harmonikaš Nenad Maretić

Tradicionalni susret harmonikaša u Zabrežanima pod nazivom "Armonike u Polju" došao je do svog jubilarnog dvadesetog izdanja, a ovogodišnji susret prvi put nije održan na uobičajenoj lokaciji na parkiralištu ispred gostionice Polje, već na novouređenom mjesnom malonogometnom igralištu. Da pojasnimo, "Polje" je ovdje velikim slovom zato jer je riječ o Pazinskom polju, više-manje ravničarskom kraju južno od Pazina prema Žminju, posebno poznatom po krumpirima, a Zabrežani su jedno od najvećih mjesta u ovom kraju.

Supružnici glazbeni parovi

Na 20. susretu "Armonike u Polju" odsvirano je četrdesetak izvedbi, a nastupilo je više od 60 svirača, jer su osim solista na pozornicu dolazili i dueti, terceti i kvarteti. U ime domaćina, publiku i svirače su na početku susreta pozdravili i dobrodošlicu im zaželjeli predsjednik Mjesnog odbora Zabrežani Valter Žgrablić te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a prvi je zasvirao domaći harmonikaš Nenad Maretić. Nizali su se zatim svirači iz raznih krajeva Istre, ali najviše ipak iz središnjih dijelova, pa gosti iz Slovenije, mlađi i stari svirači, iskusni veterani i solidni početnici - cijelo je Pazinsko polje odjekivalo melodijama i ritmovima polki i valcera.

Iako je ova priredba temeljno zamišljena kao susret harmonikaša, i prateći su instrumenti davali čar pojedinim izvedbama. Primjerice, gošću iz Ljubljane Bredu Gubler koja je vodila na harmonici, pratio je njezin suprug Fritz udarajući ritam drvenim žlicama, kako su objasnili supružnici - tradicionalnom ritmičkom instrumentu podrijetlom iz Švicarske. Melodijsko-ritmičke uloge bile su zamijenjene u nastupu supružnika Marija i Divne Kontošić iz Pule - melodijsku liniju ovdje je vodio suprug Mario, dok ga je ritmički pratila supruga Divna na instrumentu koji je sama izradila i nazvala bajs-lonac. Riječ je o glinenom loncu preko kojeg je napeta janjeća koža u čiju je sredinu učvršćen glatki štap od mahagonija: kad se navlaženim prstima povlači duž štapa, doista nastaje zvuk sličan onome u bajsa.

Među izvođačima bio je velik broj mladih svirača, a među tim mladim nadama istarske tradicijske glazbe posebne su ovacije za svoje virtuozne izvedbe dobili 13-godišnji Leonardo Rojnić iz Barbana te godinu mlađa Vanessa Jakac iz Buzeta. Publika je s velikim oduševljenjem dočekala i veterane zabrežanskih harmonikaških susreta, a četvorica među njima mogu se pohvaliti da su ovdje nastupali svih dvadeset godina, od samog početka: Ivan Žagrić, Viktor Križanac, Klaudio Gržetić te 90-godišnji Anton Križanac iz Žminja, najstariji svirač ovogodišnjeg susreta.

Veterani i mladi trio

Veteranski status među čestim zabrežanskim sviračima ima i Mix band, u kome sviraju Lucijan Jerončić, Mario Batagelj, Mirko Frančula i Ivo Niessner Šćine, ali su se u sastave počeli udruživati i mlađi svirači, poput trija - Tanja Čeh i Erik Ravnić na harmonikama te Ivan Brajuha na klarinetu. Između harmonikaških nastupa u Zabrežanima su nastupili i plesači Folklornog društva Pazin, a poslije službenog programa za ples je svirao Provin band.

Odabrani najbolji pljočkari

Prvi put je uz zabrežanski susret harmonikaša održan i turnir u pljočkanju. Nastupilo je devet ekipa, a prvo je mjesto osvojila ekipa Odabrani (Robert Zović i Janko Damijanić), drugo ekipa Tinjana (Ljubo Milohanić i Dragan Matika), treće ekipa Šiljari (Loris Maretić i Milan Debeljuh), a četvrto ekipa Preteli (Vladimir Korotaj i Anton Pahović). (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter