U riječkom KBC-u novi prostori za najmlađe pacijente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju riječkoga KBC-a u koji je uloženo 3,2 milijuna kuna. Uređenje odjela financirali su Vlada i Ministarstvo zdravlja, Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima "Krijesnica", Grad Rijeka te tvrtke i građani.

Novi odjel ima 350 četvornih metara te 12 postelja u sedam soba, a novost je mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja s bolesnim djetetom. Odjel je opremljen najsuvremenijom opremom sa središnjom računalnom jedinicom za nadzor vitalnih funkcija pacijenata, i sadržava dnevni boravak s igraonicom i dnevnu bolnicu.

Ministar Rajko Ostojić rekao je da je ova Vlada problem neodgovarajućih odjela dječje hematoonkologije zatekla diljem Hrvatske. Utvrđeno je da je potrebno urediti odjele u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Najprije je riješena dječja hematoonkologija u Rijeci. Bolnica u Splitu, koja je bila zatvorena šest godina otvorit će se uz potpuno financiranje Ministarstva zdravlja do Uskrsa sljedeće godine, a ona u Klaićevoj ulici u Zagrebu tijekom 2013.

Pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju riječke Klinike za pedijatriju Jelena Roganović rekla je da je njezina ideja o novim uvjetima potrebnim za liječenje najteže oboljele djece stara dva desetljeća, a borba za taj odjel trajala je više od šest godina i nije bila nimalo laka. Trenutno je na odjelu deset malih pacijenata, nekoliko njih je iz Istre, a ostali su iz Primorsko-goranske županije.

Predsjednik "Krijesnice" Zoran Cipek rekao je da je udruga humanitarnu akciju pokrenula u veljači 2010. Ocijenio je da sada taj odjel ima europske standarde i najbolje uvjete za liječenje djece. (Hina/Snimio Marko GRACIN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter