U Rijeci uskoro Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu

Na predavanjima su bili sportski ribolovci i ronioci (T. GRGIĆ)
Na predavanjima su bili sportski ribolovci i ronioci (T. GRGIĆ)

U Rijeci se uskoro otvara Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a. Liječnici, tehničko osoblje i osobe koje će voditi barokomoru već se godinu dana educiraju. To će biti jedini centar takve vrste u Hrvatskoj pod okriljem kliničkog bolničkog centra i bit će dostupan 24 sata, najavljeno je prekjučer na otvaranju 3. memorijalnog kupa Erik Radin u podvodnom ribolovu u Novigradu koji se održava do sutra, a posvećen je tragično preminulom roniocu Eriku Radinu

Ono što ovaj najavljeni centar čini jedinstvenim je multidisciplinaran princip prema kojem je sastavljen tim u riječkoj barokomori. Također, centar će doprinijeti razvoju zdravstvenog i ronilačkog turizma koji se sve više prakticira. Za domaće je ronioce  sam projekt od iznimne važnosti jer su svjesni rizika ronjenja ''na dah'' i dobro je da u blizini imaju jednu takvu bolničku ustanovu.

 Ove su vijesti mogli čuti brojni okupljeni sportski ribolovci i ronioci koji su u petak poslušali predavanja u kongresnoj dvorani hotela Amines Maestral. Tamo je  dr.med. Igor Barković govorio o  problemima promjene tlaka i maksimalnoj dubini, a Anđelko Đirlić o hipoksičnoj sinkopi. Doktor medicine Zdravko Jurilj održao je predavanje na temu ''Pothlađivanje u ronjenju na dah'', nakon čega je dr. Boris Reinić posjetitelje upoznao s dekompresijskom bolešću u ronjenju na dah.

-Nakon što je, nažalost, Erik stradao njegova je majka osjetila potrebu da osnuje klub u kojem će se družiti svi njegovi prijatelji i ostali kojima je podvodni ribolov velika strast. Prve smo godine na memorijalnom kupu pozvali predavače iz splitske barokomore i naše podvodne ribolovce koji su prisutnima podijelili svoja iskustva iz podvodnog ribolova, dok su prošle godine teme predavanja bile prehrana i rizici. Kontinuiramo se razvijamo u edukacijskom pogledu što je veoma važno i neophodno za one koji se bave ovom vrstom sporta, a natjecateljski nastojimo postati jedni od relevantnijih faktora u organiziranju podvodnog ribolova, što je naš dugoročni cilj, kaže Marino Reinić iz SRK ''Erik Radin''.

Ronjenje na dah i sportski ribolov su najstariji oblici ronjenja. No, često se zaboravlja da je to ekstremni sport koji ponekad donosi i fatalne posljedice. Ronjenje ''na dah'' prate određene opasnosti, posebno ukoliko se ne poštuju pravila, a najveća je opasnost ona životna. Ova je sportska disciplina bila kobna i za mladog Novigrađanina Erika Radina koji je 2012. godine roneći oko jednu nautičku milju od Funtane pokraj Poreča, na dubini od oko 20 metara, izgubio život.

- Što se tiče ronilačkih oboljenja, dekompresijska je bolest sve češća zbog povećavanja dubina na kojima se nalaze ribe, a čovjek se i tome prilagođava. No, nažalost, u ovom sportu postoje fiziološka ograničenja i do određene granice čovjek može ići, ali preko toga, nažalost, ne. Prva stvar koju naš centar, ja osobno i svi mi, kao grupa liječnika entuzijasta pokušavamo progurati, je sustavna edukacija mladih ronilaca sa željom da im se prenese znanje sa ovog područja, kaže Reinić.

Ljubitelji ovog sporta bi, dakle, trebali znati i kako im funkcionira fiziologija, kako im rade organi i pri tome koje su njihove mogućnosti. S treningom se može mnogo postići, ali, ponavlja Reinić, granice postoje. Savjestan je liječnički pregled neupitno potreban, no, postoje i stanja koja su kontraindicirana za bavljenje ovim sportom, poput epilepsije, plućnih i kardiovaskularnih bolesti.

Predavanja su se održala u suradnji Centra za hiperbaričnu i medicinu ronjenja KBC-a Rijeka, Hrvatske liječničke komore i sportsko ribolovnog kluba ''Erik Radin''. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter