U Rijeci pretovar sirijskog kemijskog oružja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske vlasti zamoljene su od Ujedinjenih naroda, kao i američkih saveznika, da neka od naših morskih luka posluži za pretovar prekursora, tvari od kojih su Sirijci pravili kemijsko oružje, a koje je, pod međunarodnim pritiskom, sirijski predsjednik Bašar al Asad pristao uništiti.

Tu je temu želeći o tome potaknuti javnu raspravu, jučer u Opatiji otvorio premijer Zoran Milanović. On je samoinicijativno prvo u predavanju studentima, a onda i u izjavi novinarima govorio da se ovih dana u Europi i svijetu donosi odluka o transportu tih prekursora.

- To nisu bojni otrovi. Vozit će ih se na njihovo definitivno uništavanje, vjerojatno negdje na Atlantiku, u organizaciji američke vojske. Ali, prethodno se ta sredstva moraju negdje pretovariti. U ovom su trenutku u tijeku konzultacije s čitavim Mediteranom, mi također sudjelujemo u tome, a čut ćemo i što o tome misli hrvatska javnost.

Znamo da se radi o projektu niskog rizika, ali ljudi moraju imati sve informacije, rekao je predsjednik Vlade. Milanović je o ovome već razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, ali je naglasio da nikakva odluka još nije donijeta.

Neslužbeno se jučer moglo doznati da bi se, u slučaju pozitivne hrvatske odluke, u jednoj našoj luci prekursori s civilnih brodova koji ih trasportiraju iz sirijske Latakije, pretovarili na specijalni američki vojni brod zadužen za njihovo uništavanje.

Cijela bi operacija trajala dan, dva i bila bi pod strogim nadzorom inspektora UN-ove Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Hrvatsku to ne bi financijski ništa koštalo, a brodovi bi, naravno, morali platiti lučke pristojbe.

- Objektivno, to ne bi bilo ništa opasno ni za ljude ni za okoliš, a Hrvatskoj bi se vjerojatno na neki način honoriralo ako bismo pristali ustupiti našu luku, rekao nam je jedan vladin dužnosnik.

Neosporni stručnjak za ovo područje je Zvonko Orehovec, profesor na Visokoj školi za sigurnost, koji je kao ekspert za ABK obranu punih devet godina, od 1996. do 2005., sudjelovao u programima OPCW-a. On je uvjeren da rizik zapravo ne postoji.

- Ako se prekrcaj kontejnera radi po propisima, onda nema opasnosti, kazao nam je Orehovec. Propisi su iznimno strogi i precizno razrađeni. Prekursori nisu bojni otrovi, nego sirovine od kojih se oni proizvode, ali su vrlo toksični.

Stavlja ih se u posude oko koje, iz sigurnosnih razloga, mora biti najmanje tri puta više dekontaminata. Svaka se ta posuda temeljito kontrolira i provjerava i na poseban, siguran način ulaže u kontejnere.

Dosad je u svijetu uništeno oko 200.000 tona kemijskog oružja, bez incidenata i bez prigovora ekoloških udruga i organizacija, ističe Orehovec. (D. CIGLENEČKI, M. KIRIGIN, T. PONOŠ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter