U Rijeci otvorena prva socijalna samoposluga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuti odlicnim rezultatima listopadske akcije "Mladi protiv gladi" povodom Dana borbe protiv siromaštva, Franjevacki svjetovni red (FSR) i Frama grada Rijeke otvorili su u Rijeci prvu trajnu socijalnu samoposlugu za najsiromašnije gradane.

Tako su uoci Uskrsa na vrata prostora na adresi Brajda 7 na tržnici pokucali prvi korisnici stalne pomoci Centra za socijalnu skrb Rijeka, da bi dobili besplatnu hranu, higijenske i kucanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije: osmijeh i lijepu rijec volontera, koji su s njima ispunili upitnik s mogucnošcu da se ljudima sa svega 500 kuna mjesecne državne pomoci, a takvih je nešto manje od tisucu na ovom podrucju, pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajuci ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoci.

Uz njih, još je bilo više onih koji koriste druge oblike socijalne pomoci, pa cak i one bez ikakve pomoci, što dovoljno govori koliko je Rijecana u velikoj potrebi za onim osnovnim, a to je hrana.

- Korisnici ce dolaziti u socijalnu samoposlugu nakon što ih pozovemo, da bi znali na koliko njih svakodnevno možemo raspodijeliti hranu s kojom raspolažemo. Trenutno imamo hranu, prikupljenu od vikend akcije u organizaciji Banke hrane Hrvatske, našeg strateškog partnera s kojim smo potpisali ugovor o suradnji, ali pozivamo sve gradane i tvrtke da nam eventualni višak trajnih namirnica dostave od 9 do 12 sati, svakoga dana osim vikenda i blagdana, koje cemo potom proslijediti našim korisnicima, isticu iz Franjevackog svjetovnog reda.

Ujedno se zahvaljuju Banci hrane, Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke koji je ustupio ovaj prostor na pet godina besplatnog korištenja, ravnatelju Centra za socijalnu skrb Karlu Balenovicu te Primorsko-goranskoj županiji na dosadašnjoj pomoci projektima rijeckih franjevaca svjetovnjaka, kao i, nadaju se, buducoj, s obzirom da FSR za ovaj projekt nema osigurana sredstva, a dužan je podmirivati troškove mjesecnih režija i održavanja. 

U ovom projektu organizatori su okupili mnogobrojne volontere, kao i sadašnji i bivši beskucnici iz rijeckog prihvatilišta "Ruže Sv. Franje", koji sa siromašnima razgovaraju, dijele im hranu te traže nacine kako im pomoci, cime se i sami osjecaju korisno da mogu drugima pomoci. (Siniša PUCIC/Novi list)

Godišnje bacimo hranu u vrijednosti 4 milijarde kuna
Organizatori ce ovim projektom nastojati senzibilizirati javnost na racionalno korištenje hrane da bi se umjesto da se baci u smece, darovala potrebitima. Podsjecamo, prema podacima Banke hrane, u Hrvatskoj se baci hrane u vrijednosti cetiri milijarde kuna, ne samo iz velikih trgovackih centara kojima je lakše uništiti namirnice nego ih darovati i tako platiti PDV, nego iz obiteljskih kucanstava, restorana i drugih mjesta.
Trajne namirnice odsad svatko može darovati Socijalnoj samoposluzi, a kratkotrajne ili vec zgotovljene prihvatilištu za beskucnike na Kozali.


Podijeli: Facebook Twiter