U Rijeci otvoren Islamski centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas u nazočnosti brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih dužnosnika i brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva, a formalno su ga otvorili predsjednici RH Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek el-Kuvari.

Svečani skup, koji je vodio glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, pozdravili su u uz riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik RH Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Vlade RH predsjednik Komisije za odnose Vlade RH s vjerskim zajednicama i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, šef izaslanstva EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enzo Rodinis.

Pozdravne govore održali su ministar za vjerska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija Aziz Hasanović, reis-ul-ulema Husein Kavazović glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Eenco Rodinis te predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Ekrem Budimlić.

Na kraju svečanosti, dovu, odnosno molitvu je predvodio bivši muftija Islamske zajednice u Zagrebu Ševko Omerbašić.

Otvaranju Islamskog centra nazočilo je više tisuća vjernika, a svečanost je prenosila Hrvatska televizija. Među mnogim gostima je bio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Islamski centar, mjesto molitve i okupljanja 10 do 12 tisuća građana islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, već je, kako ističu u Islamskoj zajednici, prozvan najljepšom džamijom u Europi. Kroz njegovih šest kupola i strukturu prepoznaje se idejni projekt pokojnog kipara Dušana Džamonje, a materijalima i okolišem uklapa se mediteransko podneblje.

Džamonjinu ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5300 četvornih metara. Ima četiri etaže na kojima su džamija s pratećim prostorijama, uredi uprave Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, kongresni centar, dvorana, restoran, društvene prostorije, stanovi, ima i podzemnu garaža. Minaret je visine 23 metra.

U njegovu gradnju uloženo je 76 milijuna kuna, a investitor je Medžlis Islamske zajednice Rijeka s brojnim sponzorima i darivateljima. Najviše novca za izgradnju centra darovao je katarski emir Hamad bin Halifa al-Tani, čije će ime nositi kongresni centar.

Temeljni kamen položen je 3. listopada 2009. a gradnja je počela u ožujku 2010. godine. Centar je sagrađen na sjeverozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu. Radove je izvodila tvrtka GP Krk. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter