U Rigi i Umeu godina puna kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Latvijski grad Riga i švedski Umea proglašeni su Europskim gradovima kulture 2014., a njihovi bogati programi cjelogodišnjih kulturnih događanja službeno počinju 17., odnosno 31. siječnja.

U Rigi će biti otvorene izložbe o baltičkom jantaru u Prirodoslovnom muzeju, te o posljedicama Prvog svjetskog rata na kulturu u Arsenalu, a u Latvijskoj državnoj operi bit će upriličena multimedijalna koncertna izvedba opere "Rienzi, posljednji tribun" Richarda Wagnera, skladane u Rigi.

Referirajući se na akciju iz 1989., kada su se stanovnici Latvije, Estonije i Litve ujedinili u "ljudskom lancu" kako bi izrazili nadu u nezavisnost od bivšeg Sovjetskog Saveza, 18. siječnja bit će načinjen "lanac ljubitelja knjiga" koji će spajati staru nacionalnu knjižnicu s novom zgradom, a knjige će se iz stare u novu zgradu seliti "iz ruke u ruku".

U raznolikim događanjima, među kojima je i festival hrane "Okusi i osjeti 2014.!", sudjelovat će europska povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou, kao i povjerenik EU za razvoj Andris Piebalgs. Navečer 18. siječnja rijeka će zasjati "vatrenim skulpturama" vatrometa.

Umea je ove godine proglašen drugim Europskim gradom kulture a s programom počinje 31. siječnja, a vrhunac svečanosti otvorenja bit će događanje pod nazivom "Zapaljeni snijeg" u subotu 1. veljače. Na i duž rijeke Ume će biti upriličen "festival svjetla, glazbe, pjesme i pokreta". Grad će biti transformiran "vatrenim stupovima" leda i vatre. Samo srce grada, Radhustorget, bit će pretvoren u laponsko selo s kotlovima i sobovima.

Europski grad kulture jedna je od najuspješnijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradove bira nezavisni panel na temelju kulturnih programa koji u sebi moraju sadržavati snažnu europsku dimenziju.

Nakon Umee i Rige u 2014., Europski gradovi kulture u 2015. će biti Plzen (Češka) i Mons (Belgija), a potom Donostia-San Sebastian (Španjolska) i Wroclaw (Poljska) 2016., Pafos (Cipar) i Arhus (Danska) 2017., te Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter